3Doc:

Mr. Pinkpop

NTR, NPS

Pinkpop is onlosmakelijk verbonden aan Jan Smeets, één van de vier oprichters en al meer dan veertig jaar directeur. Pinkpop is zìjn dorpje, waarover hij drie dagen per jaar als een strenge burgemeester regeert.

In de documentaire Mr. Pinkpop spreekt Rolling Stones-zanger Mick Jagger voor het eerst over de legendarische editie van Pinkpop in 1979, waar hij op het laatste moment afzag van een gastoptreden bij reggaezanger Peter Tosh. Jan Smeets huilde die dag tranen met tuiten, en die frustratie is nooit helemaal verdwenen.

Smeets, zoon van een mijnwerker, is een popfan in de popbusiness, maar ook een dorpsjongen, verknocht aan de smaak van de kersen uit zijn eigen boomgaard. Omringd door zijn familieleden woont hij al zijn hele leven in hetzelfde Limburgse dorp, waar vroeger de pastoor de dienst uitmaakte. 'Een kleine viezerik', aldus Smeets. Zijn kleindochter Kim is stellig over zijn relatie met het oudste, nog bestaande popfestival ter wereld: "Pinkpop is zijn leven. Hij stopt er pas mee als hij dood is."

Mr. Pinkpop blikt terug op het ontstaan van het festival en naar de editie van 1985, toen Pinkpop bijna failliet ging. Concertorganisator Mojo schoot te hulp, maar Jan Smeets moest vervolgens wel de programmering uit handen geven. Een pijnlijke concessie, zo blijkt. Sindsdien vecht Smeets tegen krachten die het festival dreigen te overvleugelen. Wat drijft deze man? Mr. Pinkpop zoekt antwoorden tijdens de 44ste editie van Pinkpop, met optredens van onder meer Bruce Springsteen, Kings of Leon, Passenger, Gers Pardoel en Triggerfinger.

Regisseur: Jaap van Eyck

Bekijk online: