Momenteel leven we in een turbulente tijd waar je zwaarmoedig van kan worden. Dan heb je behoefte aan iets waar je hart van kan smelten. Dus heb je zin om films te kijken die je weer een beetje vertrouwen in de mensheid geven? Bekijk dan hier ons lijstje met de mooiste docu's over liefde.

1. 69: Liefde seks senior

Oude mensen hebben geen seks en worden niet meer verliefd. Dat is wat iedereen denkt. Maar is dat eigenlijk wel zo of kunnen we het ons gewoon niet voorstellen? In 69: liefde seks senior  geven verschillende 70-plussers een openhartige en ontwapenende inkijk in hun seks- en liefdesleven.

In de docu vertellen de nog steeds smoorverliefde Atie (81) en Kees (83) over hun ontmaagding 60 jaar terug op Vlieland, ervaart Hans met zijn nieuwe vriend op zijn 83ste voor het eerst hoe het is als seks en liefde samenkomen, is Wietske (72) een relatie begonnen met de gevoelige Fred (66) terwijl ze nog met veel liefde voor haar demente echtgenoot zorgt en gaat Jeanne (84) in een seksshop op zoek naar de nieuwste vibrator. Het verlangen naar en het fantaseren over seks blijven.

Regie: Menna Laura Meijer

2. O Amor é Único

In een Braziliaans bergdorpje woont de tachtigjarige Dona Alva, alias De machovrouw. Na de dood van haar man, met wie ze een liefdeloos huwelijk had, gaat ze dapper op zoek naar een nieuwe liefde.

Daar, tussen de plaatselijke bar en de dorpskerk, moet Alva haar leven opnieuw uitvinden. Ze begint dapper en koppig een zoektocht naar de liefde en heeft, ondanks protest van haar zonen, al snel een oogje op de 40-jaar jongere klusjesman. Zal Alva nu eindelijk haar ware liefde vinden?

Regie: Marina Meijer

3. De liefde is alles, hè?

Achtenzestig jaar samen, zonder ooit een dag gescheiden te zijn. De intense verbondenheid van Joop en Janny wordt zichtbaar tijdens hun dagelijkse bezigheden, maar ook als zij praten over het geloof, hun liefde, dementie en de naderende dood. In de Makers van Morgen-film De liefde is alles, hè? spreekt kleindochter Carilijne Pieters de laatste dagen van een lang huwelijk vast en roept de vraag op of eeuwige liefde misschien toch wel bestaat.

Regie: Carilijne Pieters

4. Happily Ever After

Als haar zoveelste relatie op de klippen dreigt te lopen besluit filmmaker Tatjana Božic het roer drastisch om te gooien. In een ultieme poging de relatie met de vader van haar zoontje te redden gaat Tatjana te rade bij haar ex-mannen. Waarom ging het mis tussen hen en wat kan ze daarvan leren voor haar huidige relatie? Met een flinke dosis zelfspot confronteert ze zichzelf en haar exen met de complexiteit van het liefdesleven van de moderne mens.

Regie: Tatjana Božic

5. Onvoorwaardelijk

Elk leven kan een onverwachte, onomkeerbare wending krijgen. Jonge maker Hugo van Roosmalen brengt op een intieme manier zijn grootouders in beeld die niet meer bij elkaar kunnen wonen, maar onvoorwaardelijk veel van elkaar houden. De Makers van Morgen-film Onvoorwaardelijk laat zien hoe zij een nare wending in hun leven met liefde en humor het hoofd bieden.

Regie: Hugo van Roosmalen

6. Niet zonder jou

Het kunstenaarsechtpaar Ger Lataster en Hermine van Hall moet afscheid nemen van het leven en van elkaar. Kan liefde en de passie voor kunst hen door de moeilijkste periode van hun leven helpen?

Alles wat in hun leven vanzelfsprekend was begint uit elkaar te vallen. Door Gers doofheid en Hermine’s dementie stapelen de misverstanden zich op en neemt hun vertwijfeling toe. Maar in tuinieren en vooral in kunst vinden ze nog steeds een bron van geluk en troost.

Regie: Petra Lataster-Czisch en Peter Lataster

7. Anita's roedel

Anita de Boer fokt al jarenlang honden, met name dalmatiërs, en is gek op haar leven met de 'beesjes'. Regiestudente Marlies Smeenge volgt haar om te onderzoeken hoe het nu kan dat mensen zoveel voor hun dier(en) over hebben. Anita's roedel is onderdeel van 2Docs platform voor beginnend documentairetalent: Makers van Morgen.

Regie: Marlies Smeenge

8. Huidhonger

De behoefte aan fysiek contact is in mensen verankerd; een simpele aanraking kan een waaier aan emoties oproepen. De docu Huidhonger volgt daarom mannen en vrouwen die een gebrek aan aanraking hebben ervaren.

Deze intieme en letterlijk dicht op de huid gefilmde documentaire portretteert mannen en vrouwen die om diverse redenen een gebrek aan aanraking (hebben) ervaren, met soms een hevig verlangen tot gevolg. Door hun huid een stem te geven, wordt er uitdrukking gegeven aan het gemis. Een documentaire die de ziel raakt.

Regie: Lieza Röben

9. Liefdesbrieven

Ze bestaan nog: jonge mensen die weten hoe ze een liefdesbrief moeten schrijven. Filmmaakster Tara Fallaux portretteert vijf twintigers die hun meest intieme liefdesbrief die ze ooit hebben geschreven aan de kijker openbaren. De schrijvers vertellen over de gedachtes en gevoelens die verbonden zijn aan het schrijven van deze brieven en aan de periode toen ze die brieven schreven.

Regie: Tara Fallaux

10. Samen

Hoe zou je reageren als je te horen krijgt dat je ongeneeslijk ziek bent? Als filmproducent Kees Rijninks, de echtgenoot van filmmaker Carmen Cobos, gediagnosticeerd wordt met de ziekte van Parkinson, stort hun wereld in. Na maanden van verdriet, woede en ontkenning proberen zij nu de balans in hun leven terug te vinden. In Samen volgen zij een jaar lang een groep ongeneeslijk zieke patiënten, hun partners en hun neuroloog.

Regie: Carmen Cobos