Makers van Morgen

De liefde is alles, hè

VPRO

Achtenzestig jaar samen, zonder ooit een dag gescheiden te zijn. De intense verbondenheid van Joop en Janny wordt zichtbaar tijdens hun dagelijkse bezigheden, maar ook als zij praten over het geloof, hun liefde, dementie en de naderende dood. 'De liefde is alles, hè' is een intiem portret gemaakt door hun kleindochter Carilijne Pieters.

Joop en Janny woonden in Zeist en hebben dertig jaar lang samen in hun winkel Heger en van den Berg gewerkt. Achtenzestig jaar samen, zonder ooit een dag gescheiden te zijn. Ze helpen elkaar met de kleine dagelijkse dingen. Samen zuchten en lachen ze om de gebreken van het ouder worden. De gezondheid van Joop gaat achteruit en Janny wordt met de dag een beetje vergeetachtiger. We zien hoe langzaam alles gaat en hoe het leven zich bijna nog alleen afspeelt in hun aanleunwoning in de Bladerkroon. Hun intense verbondenheid wordt zichtbaar tijdens hun dagelijkse bezigheden, maar ook als zij praten over het geloof, hun liefde, dementie en de naderende dood. 'De liefde is alles, hè' laat de kracht van de liefde en het geloof zien van het echtpaar, maar toont ook de onderliggende angst voor de onvermijdelijke dag dat ze gescheiden worden door de dood.

Als Joop komt te overlijden, blijft Janny opeens alleen achter, met al hun spullen vol van herinneringen om haar heen. Ze moet dezelfde dingen ondernemen als elke andere dag, maar vanaf nu doet ze dit voornamelijk alleen. Ze vertelt over haar verdriet en de liefde die ze nog voelt, maar het gemis niet minder maakt. 'Als je veel van elkaar houdt mag het lang duren, maar het is nooit lang genoeg.'

Regie: Carilijne Pieters

Interview met regisseur Carilijne Pieters

Koosje de Pooter - 09-06-2017

Carilijne Pieters is in 2014 afgestudeerd aan de HKU met de documentaire ‘De liefde is alles, hè’. In 2016, na een crowdfundingsactie, is ze de film verder gaan ontwikkelen met een professioneel team voor de montage, de kleurcorrectie en het geluid. Ook besloot ze om haar oma Janny opnieuw te filmen omdat haar opa Joop pas na haar afstuderen is overleden.

Carilijne heeft er bewust voor gekozen dat je haar niet hoort of ziet in de film want het leven van oma Janny en opa Joop en hun liefde moesten centraal staan. Als ze zichzelf prominenter zou hebben gepositioneerd in de film zou de film zich ook meer moeten richten op de band die ze heeft met haar grootouders. Die band is nu ook zichtbaar in de intimiteit van de film. Carilijne twijfelde ook of ze oma Janny na het overlijden van opa Joop alleen wou filmen, maar besefte dat zijn overlijden ook deel uitmaakt van hun liefde voor elkaar en het leven.

Carilijne hoopt in de toekomst nog meer mensen te bereiken met haar film: "Het zou bijvoorbeeld leuk zijn als de film iets zou kunnen betekenen in de (ouderen)zorg". Verder werkt ze aan een boek met gedichten en foto's, dat ze binnenkort hoopt uit te brengen. Ook filmt Carilijne al enkele jaren een geadopteerd meisje op Texel, waar ze uiteindelijk een film over hoopt te maken.

'De liefde is alles, hè' in de media

Meer films over ouder worden en de liefde