Menna Laura Meijer, VPRO, 2013

69: Liefde seks senior

VPRO

Oude mensen hebben geen seks en worden niet meer verliefd. Dat is wat iedereen denkt. Maar is dat eigenlijk wel zo of kunnen we het ons gewoon niet voorstellen? In '69: liefde seks senior' geven verschillende 70-plussers een openhartige en ontwapenende inkijk in hun seks- en liefdesleven.

In de documentaire 69: liefde seks senior vertellen ouderen op een ontwapenende en ontroerende manier over wat velen zich slecht kunnen voorstellen: een seksleven op gevorderde leeftijd. Het beeld van seks in de samenleving wordt voor het grootste deel bepaald door jongeren.

In 69: liefde seks senior vertellen de nog steeds smoorverliefde Atie (81) en Kees (83) over hun ontmaagding 60 jaar terug op Vlieland, ervaart Hans met zijn nieuwe vriend op zijn 83ste voor het eerst hoe het is als seks en liefde samenkomen, is Wietske (72) een relatie begonnen met de gevoelige Fred (66) terwijl ze nog met veel liefde voor haar demente echtgenoot zorgt en gaat Jeanne (84) in een seksshop op zoek naar de nieuwste vibrator. Het verlangen naar en het fantaseren over seks blijven.

Leeftijd kleurt enkel de manier waarop we verlangen en waarnaar. 69: liefde, seks, senior gaat dan ook niet alleen over senioren, maar vroeg of laat over iedereen. Want wil niet ieder mens tot op late leeftijd bemind en begeerd worden?

Regie: Menna Laura Meijer

Regisseur aan de Keukentafel: Menna Laura Meijer

Sarina Vitta spreekt met Menna Laura Meijer over haar nieuwe documentaire 69: Liefde seks senior. In deze ontwapenende film interviewt zij ouderen over hun liefdesleven

Recensie door Marlijn Klerk

★★★★★

De nieuwe documentaire van Menna Laura Meijer is in één woord ontwapenend. In '69: liefde seks senior' vertellen 60-plussers op openhartige manier over hoe zij liefde en seksualiteit beleven nu ze een dagje ouder zijn. En dat is bepaald niet pessimistisch te noemen.

Menna Laura Meijer startte haar filmcarrière met films als Meisjes, Boys en Sexy, waarin ze tieners vroeg naar hun seksleven. De manier waarop ze dit deed leverde ontroerende, intieme ontboezemingen op, die keer op keer een glimlach op je gezicht toveren. Bij de senioren die ze in 69 interviewt is dit niet anders.

Atie (81) knijpt af en toe even in de hand Kees (83) wanneer hij intieme details over hun liefdesleven aan ons toevertrouwt. Ja, ze zijn nog steeds dol op elkaar en mogen graag naar elkaar kijken wanneer ze naakt zijn. Natuurlijk is de seks anders geworden, maar bepaald niet minder lekker.

Ontroerend en hartverscheurend is het verhaal van Wietske (72). Zij is onlangs een liefdesrelatie begonnen met Fred (66). Ze hebben heerlijk naar hun zin samen in bed en doen geregeld leuke dingen samen. Ondertussen verzorgt Wietske haar demente echtgenoot Chris, die in een verpleegtehuis woont en van wie zij nog steeds zielsveel houdt.

Ondanks dat de film voor een groot deel bestaat uit vertellende mensen (talking heads), is de film allerminst saai. Visueel gezien is de film zeer aantrekkelijk, door toevoeging van scènes waarin Meijer haar personages met de camera is gevolgd  op vakantie, naar het zwembad en op het strand.

Ook de muziek die af en toe abrupt stopt, zorgt voor afwisseling. Bovendien valt er door de interviewstijl van Meijer heel wat te lachen. Ze steekt haar verbazing over sommige antwoorden niet onder stoelen of banken en vraagt door. Het plezier bij haar en de senioren over hun gesprekken is zeer aanstekelijk en laat je na het zien van de film met een warm gevoel achter.

Meer documentaires over de liefde