Welke films kun je bij 2Doc verwachten de komende maanden? Van quantummechanica tot het extravagante leven op een cruiseschip, en van het noodlot tot het leven in de Noorse wildernis: de redactie van 2Doc heeft zeven bijzondere films voor je op een rijtje gezet om vast naar uit te kijken.

Stuk

Hoe verder te leven als het noodlot toeslaat? De vierdelige documentaireserie Stuk volgt een aantal mensen tijdens de periode die ze doorbrengen in  revalidatiecentrum Heliomare. Hoe richt je je leven in als je gewend bent te sporten en met vrienden af te spreken, en je nu vooral stilzit, verzorgd wordt en therapie volgt? De non-fictieserie Stuk kijkt als een ontroerende en spannende dramaserie.

Vier delen, vanaf woensdag 23 januari, 20.25 uur op NPO 2.

De Race

Nanowetenschapper Leo Kouwenhoven werkt met zijn topteam uit Delft aan een nanochip. Lukt dit hem, dan zou dit een nieuw hoofdstuk in de natuurkunde betekenen. Maar Kouwenhoven is niet de enige die deelneemt aan deze internationale race, die uiteindelijk moet leiden tot de quantumcomputer. 'De Race' geeft je een kijkje in de keuken van de Champions League van de internationale wetenschap.

Maandag 4 februari om 20.25u op NPO2.

All Inclusive

Hoe vermaken mensen zich op een cruiseschip? 'All Inclusive' laat zien dat je een cruiseschip niet meer af hoeft om de gekste dingen mee te maken. Een polonaise door het restaurant, schoonheidswedstrijden voor de kids, met alle meisjes als prinses en de jongens als kapitein, het kan niet gek genoeg. Corina Schwingruber Ilić geeft met kunstig gekadreerde shots een absurdistische blik van het leven op een cruiseschip.

Maandag 4 februari om 21.45u op NPO2.

Sprekend Nederland

Wat is de stand van Nederland? John Appel laat aan de hand van toespraken op feesten, populistische bijeenkomsten, begrafenissen en een verjaardagsfeest van koning Willem-Alexander zien wat de Nederlandse tijdsgeest van nu is. 'Sprekend Nederland' brengt in beeld hoe Nederlanders van elkaar verschillen, maar ook wat ze bij elkaar brengt.

Maandag 11 februari om 20.25u op NPO2.

Silence of Others

Vele Spanjaarden hebben nog altijd het verleden uit het Franco-tijdperk niet achter zich kunnen laten. Een amnestiewet uit de jaren zeventig zorgt ervoor dat politieke daden van medewerkers van het Franco-bewind niet kunnen worden vervolgd, waardoor misdaden worden verzwegen en weggestopt. Filmmakers Robert Bahar en Almudena Carracedo laten in 'The Silence of Others' nabestaanden en slachtoffers aan het woord.

Woensdag 6 maart om 22.55u op NPO2.

Girl in Return

Wat als je niet kan aarden in je adoptiegezin? De Deense filmmaker Katrine Kjær laat door de ogen van een tienermeisje zien wat de persoonlijke gevolgen kunnen zijn van het huidige internationale adoptiesysteem. 'Girl in Return' is Kjærs tweede documentaire over het leed dat adoptie met zich mee kan brengen, na haar eerdere film 'Mercy, Mercy'.

Woensdag 13 maart om 22.55u op NPO2.

Drømmeland

De Noorse Nils Leidal besluit de maatschappij vaarwel te zeggen en neemt zijn toevlucht in het uitgestrekt Hardangervidda-gebergte. In een houten huisje zonder elektriciteit en stromend water probeert hij zelfvoorzienend te leven. Toch kan hij maar moeilijk afstand doen van zijn iPhone en zijn behoefte om met andere mensen zijn leven te delen.

Woensdag 17 april om 22.55 op NPO2.

Meer tiplijstjes