2Doc:

De race

VPRO

In 2012 ontdekte nanowetenschapper Leo Kouwenhoven het zogenaamde 'Majoranadeeltje'. Dit gaf hem en zijn topteam uit Delft een grote voorsprong op het uitvinden van de quantumcomputer; de internationale race om de heilige graal van de natuurkunde. Maar wanneer zal die quantumcomputer werkelijkheid worden?

De quantumcomputer kan communiceren met andere apparaten zonder bijv. kabel- of wifiverbindingen door de bijzondere deeltjes. Ook zou de computer de oplossing voor ons energieprobleem kunnen doorrekenen en medicijnen custom made kunnen maken voor elk individu. Een greep uit de vele toepassingen van deze computer.

Wetenschapper Ettore Majorana voorspelde het mysterieuze Majoranadeeltje al in 1937, maar pas in 2012 is het door Leo Kouwenhoven en zijn team waargenomen. Wereldwijd is de vondst van het Majoranadeeltje bejubeld en nu gaat Kouwenhoven verder: hij moet meerdere eigenschappen van het deeltje vaststellen om de quantumcomputer te kunnen verwezenlijken.

Maar de natuur laat zich niet makkelijk bedwingen. Regisseur David Kleijwegt heeft Kouwenhoven en zijn team gefilmd vanaf 2012 tot nu. De wetenschap stagneert, peperdure machines werken niet als gepland en promovendi verliezen hoop. Maar de belofte van een quantumcomputer is zo groot de belangrijkste internationale tech-bedrijven grote sommen geld uittrekken voor onderzoek.

De Nederlandse overheid wil niet achterblijven. Leo Kouwenhoven haalt meer dan miljoenen binnen om zijn onderzoek met volle vaart te vervolgen. Hij speelt mee in de Champions League van de internationale wetenschap, maar wanneer zal die quantumcomputer werkelijkheid worden?

Regie: David Kleijwegt

DocTalks: In gesprek met regisseur David Kleijwegt

Dossier

DWDD University: Technologie

In DWDD University gaat Robbert Dijkgraaf in gesprek met Ben Veringa, nobelprijswinnaar en hoogleraar in de organische biologie, Leo Kouwenhoven, nanowetenschapper en met Peter-Paul Verbeek, filosoof van de mens en techniek.

Robbert praat met hen over de toekomst van techniek en wat er allemaal mogelijk gaat worden in de toekomst. Van internet in je hoofd door de quantumcomputer tot een operatie die wordt uitgevoerd door nanobotten.

De Race Extra's: Superpositie

Ronald Hanson, wetenschapsdirecteur van QuTech, legt uit wat 'superpositie' is; het fenomeen dat een deeltje op meerdere plekken tegelijk verschillende taken kan uitvoeren.

De Race Extra's: Wie was Ettore Majorana?

Regisseur David Kleijwegt vertelt over de mysterieuze natuurwetenschapper Ettore Majorana. Wie was hij? En hoe kon hij plots verdwijnen?

De Race Extra's: Quantuminternet

Ronald Hanson licht toe hoe quantuminternet zou werken en welke voordelen dat heeft. Een blik op de toekomst.

Meer over de kwantumcomputer

Meer docu's over wetenschap