Makers van Morgen:

De zaak Samuel

VPRO

Filmmakers proberen het verhaal van Samuel, een vluchteling uit Eritrea, te reconstrueren, samen met de Nederlandse acteur Adam Kissequel. Ze zoeken uit wat niet mag en wat moet worden gezegd, wat niet mag en wat moet worden getoond.

Meer over deze documentaire

Samuel is 15 als hij in 2018 Europa binnenkomt. Twee jaar daarvoor is hij zijn thuisland ontvlucht om te ontkomen aan de dictatuur in zijn land. Samuel vlucht via Libië, een tocht die vaak wordt beschreven als de ‘drie-traps-hel’.

Daarna waagt hij zich de Middellandse Zee op. Bewusteloos wordt hij in Italië door Artsen zonder Grenzen aan land gebracht. Een meereizende volwassene probeert zijn leeftijd te schatten en geeft lukraak 1 januari 2001 als geboortedatum op, een datum die Samuel jaren zal achtervolgen.

Samuel reist door naar Nederland maar wordt daar niet erkend als minderjarig vluchteling. Op zijn zestiende komt hij op straat terecht. Er knapt iets in Samuels hoofd.

Hoe kan een gruwelijk verhaal als dat van Samuel worden verteld? Wanneer ga je als maker uit de bocht of overdrijf je? En wat is de rol van Europa in dit verhaal? De echte Samuel kijkt mee, geeft commentaar en corrigeert.

Regie: Lara Staal