Je bent afgestudeerd of een autodidact die overloopt van de ideeën voor documentaires. Maar waar kun je terecht met jouw documentaireplan?

Wanneer je een documentaireplan hebt, zijn er verschillende partijen die je kunnen helpen bij het uitwerken en verbeteren van dit plan. Waar je kunt aankloppen, is afhankelijk van je ervaring en van het soort productie dat je wil maken. Wordt het een film of een podcast? Als je een AV-opleiding hebt afgerond of eerder al één of meerdere korte films of podcasts hebt gemaakt, kun je aankloppen op verschillende plekken.

Hieronder hebben we de verschillende opties op een rij gezet!

Ik heb nog nooit een film gemaakt

  • VPRO Dorst: Dorst is het audiovisuele lab voor vernieuwing bij de VPRO. Hier ontwikkelen getalenteerde jonge makers en journalisten van tussen de 20 en 34 jaar programma’s, formats en zichzelf. Dorst biedt makers en journalisten de ruimte om te experimenteren, ondersteuning van ervaren VPRO’ers en een publiek voor de uiteindelijke productie. Vanwege het beperkte budget van Dorst doe je er verstandig aan om geen plannen voor al te grote projecten in te dienen.
     
  • 3LAB: 3LAB zoekt jonge ambitieuze makers tussen de 18 en 35 jaar die hun ideeën in de praktijk willen brengen. Behalve documentaire-ideeën kun je hier ook terecht met plannen voor (interactieve) films, webseries, journalistieke programma’s, quizen of talkshows. Zolang het vernieuwend is, hoort 3LAB graag van je!

Ik heb films gemaakt en/of een AV-opleiding afgerond

  • Ongeschreven regels: VPRO zoekt nieuw documentairetalent voor een reeks korte documentaires (10-15 minuten) over ongeschreven regels. Nieuwe talenten kunnen, onder begeleiding, vlieguren maken als regisseur en hun stem als documentairemaker verder ontwikkelen. Zie het als een extra stap tussen een opleiding of eerste documentaire als autodidact en een eerste fondsaanvraag of Teledoc Campus.
     
  • Teledoc Campus: Teledoc Campus is een samenwerkingsproject van NPO, CoBO, NPO fonds en het Nederlands Filmfonds. Hier krijgen jonge makers de kans om een filmplan uit te werken voor een film van 25 minuten. 
     
  • ZappDoc Campus: De NPO en NPO fonds, het Nederlands Filmfonds en CoBO maken zich sterk voor de ontwikkeling van documentaire talent op het gebied van de jeugddocumentaire van max. 15 minuten.
  • IDFA Project Space NL i.s.m. NPO-fonds: binnen deze workshop ontwikkelen zes beginnende makers een documentaireplan voor een film van 25 of 50 tot 55 minuten.
     
  • VPRO Dorstlessers: Dorstlessers is een leer-maaktraject van 10 weken, waarbij 6 nieuwe makers nieuwe media gaan bedenken én maken, in samenwerking met verschillende maakroutes binnen de VPRO, zoals VPRO Dorst, VPRO 3voor12, VPRO online, VPRO Medialab en de VPRO Gids.
     
  •  3LAB: 3LAB is het talent en ontwikkelingstraject binnen NPO3. Zij zoeken makers met plannen die aansluiten bij de belevingswereld van onze (jonge) generatie.

Een 2Doc, 3Doc of Uur van de Wolf maken?

Heb jij al wat meer ervaring met documentaires maken en wil je een langere, verhalende documentaire maken? Dab kun je met je plan aankloppen bij een productiemaatschappij of een omroep. Zoek een productiehuis via documentaireproducenten.nl of neem contact op met een passende omroep over je plan.

Bedenk goed bij welke omroep jouw film het beste zou passen. Een documentaire over religie of mensenrechten past bijvoorbeeld goed bij de EO, een experimenteel plan is weer meer geschikt voor VPRO. Welke omroepen kun je benaderen en hoe profileren zij zich? Lees verder via onderstaande link.

Een verhaal in audio

Heb je een mooi idee voor een podcast? DOCS zendt wekelijks een kort en een lang verhaal uit op hun podcastkanaal.