2Doc:

The Price of Truth

VPRO

Portret van Dmitry Muratov, de hoofdredacteur van de enige onafhankelijke krant van Rusland: Novaya Gazeta. Ondanks alle tegenwerkingen blijft hij zich inzetten voor de vrijheid van meningsuiting.

The Price of Truth

Maandag 22 april

NPO 2, 2Doc.nl en NPO Start 23:00

Meer over deze documentaire

Dmitry Muratov, de hoofdredacteur van onafhankelijke Russische krant Novaya Gazeta, zet zich in voor vrijheid van meningsuiting in Rusland. Sinds de oprichting van Novaya zijn zes van zijn journalisten vermoordt, waaronder Anna Politkovskaya. Zij werd beschoten in de lift van haar appartement in Moskou. Toch geeft hij niet op.

Na de inval van Rusland in Oekraïne kondigt Muratov aan dat hij zijn Nobelprijsmedaille zal veilen en schenken aan Oekraïnse vluchtelingen. Dagen later wordt Muratov in een trein aangevallen door een gemaskerd persoon die rode verf met aceton over hem heen gooit, waardoor hij blijvende schade aan zijn ogen oploopt. Ondanks de aanval gaat hij door met de veiling en zijn medaille levert een recordbedrag van $103 miljoen euro op.

Tot de dag van vandaag weigert Muratov Moskou te verlaten, ondanks de druk die hem en zijn team wordt opgelegd. ‘Putin stands for death. I stand for life.’.

Regie: Patrick Forbes
Omroep: VPRO
Producent: Oxford Film & Television

In de media (of bijv: 'Verder lezen over dit onderwerp')

Meer documentaires over Rusland