2Doc

The New Greatness Case

EO

Portret van een groep jonge Russen die door de geheime dienst in de val zijn gelokt, wat resulteert in onrechtvaardige processen en zware gevangenisstraffen - in navolging van het steeds repressievere Russische regeringsbeleid tegen vrije meningsuiting, waarvan we elke dag de gevolgen zien.

Idealistische jongeren

Anya was een gewone tiener, net 17 jaar oud, die met andere idealistische jongeren op internet chatte over de Russische politiek en maatschappelijke problemen. Een geheim agent voegde zich bij de, tot dan toe onschuldige, chatgroep, hij huurde een kantoortje waar ze elkaar konden ontmoeten en zette de jongeren aan tot protestacties en demonstraties.

In het kantoortje werden hun discussies over protestacties met verborgen camera’s vastgelegd. Niet lang daarna werden Anya en haar vrienden gearresteerd en beschuldigd van samenzweringen tegen de regering en vermeend extremisme. In gevangenschap worden ze zwaar onder druk gezet en met geweld gedwongen tot valse getuigenissen.

Onrechtvaardige showprocessen

De documentaire The New Greatness Case is een schokkend portret van een groepje jongeren in het Rusland van Poetin die door de geheime dienst in de val zijn gelokt, in onrechtvaardige showprocessen berecht worden en zware gevangenisstraffen krijgen. Deze jongeren werden voorgeleid in 2018, de zaak kwam nationaal in het nieuws als ‘The New Greatness Case’ en moest een waarschuwing zijn voor alle Russische jongeren.

In Rusland wordt keihard opgetreden tegen burgers met afwijkende meningen, demonstraties worden neergeslagen en protestacties bestraft. De documentaire biedt een blik van binnenuit op het steeds repressievere Russische regeringsbeleid tegen vrije meningsuiting, waarvan duizenden burgers elke dag de gevolgen ervaren.

Regie: Anna Shishova

Meer documentaires over Rusland