Maarten Nederhorst, IKON, 1994

Dood op verzoek

IKON

De documentaire 'Dood op verzoek' uit 1994 is misschien wel één van de meest spraakmakende documentaires: de film wordt beschouwd als één van de belangrijkste aanjagers van het euthanasiedebat in binnen- en buitenland.

In de documentaire volgt Maarten Nederhorst de in Amsterdam wonende Cees van Wendel de Joode die de dodelijke spierziekte ALS heeft. Eind 1993 constateert zijn huisarts dat het einde onafwendbaar is. Van Wendel de Joode maakt daarop kenbaar dat hij euthanasie wil plegen.

In Dood op verzoek registreert Nederhorst het hele proces van de euthanasie: van de gesprekken van de huisarts met Van Wendel de Joode tot en met de avond waarop hij de gevraagde injecties toedient. De documentaire legt een grote nadruk op de rol van de huisarts. Die doet meer dan alleen het verzoek van zijn patiënt inwilligen; juist de intensieve begeleiding van Cees en zijn vrouw Anthoinette gedurende het hele proces eist zijn volledige aandacht. Daarmee is Dood op verzoek een ontroerende documentaire over de verbondenheid tussen mensen in moeilijke omstandigheden.

Indrukwekkende documentaires over euthanasie