Goed, wat is de politieke situatie in Polen?
Dat kun je niet begrijpen zonder een paar stappen terug in de tijd te doen. In 2015 wint Recht en Rechtvaardigheid, met Jaroslaw Kaczyński aan het hoofd, de parlementsverkiezingen. Deze conservatief-nationalistische partij krijgt 37,58 procent van de stemmen. Iets meer dan een derde, maar in het Poolse kiesstelsel is dat genoeg voor meer dan de helft van de zetels.
Tegelijkertijd gebeurt hetzelfde met de senaat, met 39,99 procent. Een paar maanden eerder heeft Andrzej Duda, de kandidaat van Recht en Rechtvaardigheid, ook al de presidentsverkiezingen nipt gewonnen. Hij is voor 34,76 procent van de Poolse kiezers de eerste keus en verslaat in de tweede ronde met 51,5 procent van de stemmen de zittende president.
R&R (PiS in het Pools) heeft dus met nog geen 4 van de 10 kiezers achter zich de totale controle over de wetgevende en de uitvoerende macht veroverd. En het is een partij met een ijzeren discipline. Wat de leider wil, gebeurt.
Dat waren eerder trouwens twéé leiders: de broers Lech en Jaroslaw Kaczyński, een eeneiige tweeling. In 2001 waren ze medeoprichters van PiS, een partij die meteen groeide als kool.
Hun doel, naar eigen zeggen: een ‘morele revolutie’. In 2005 zou Jaroslaw als leider van de grootste partij premier worden. Maar hij schoof iemand anders naar voren om de kansen van zijn broer bij de presidentsverkiezingen niet te schaden. Want twee vrijwel identieke mannen aan het roer, dat zouden de Polen weleens te veel van het goede kunnen vinden.
Lech won inderdaad en werd president, terwijl Jaroslaw als partijleider de touwtjes in handen bleef houden. De niet-identieke premier vonden ze al snel te eigenwijs en te populair, dus die schoven de broers een klein jaar na de presidentsverkiezingen aan de kant. Polen kreeg alsnog een president en een premier die als twee druppels water op elkaar leken en het overal over eens waren.
Maar de absolute meerderheid hadden ze niet, dus bij het regeren, in een coalitie met twee populistische partijen, moesten ze water bij de wijn doen. En dat paste niet bij de missie die ze nooit onder stoelen of banken hadden gestoken: volledige macht over het staatsapparaat.
De regering viel en nieuwe verkiezingen zorgden dat Jaroslaw in de oppositiebanken belandde. Dus die volledige macht bleef opnieuw buiten bereik.
In 2010 kwam Lech, nog steeds president, om bij een vliegramp in Rusland waarvan de toedracht nog altijd in nevelen is gehuld. Veel andere leden van de politieke en militaire top stierven daar ook bij. Jaroslaw wilde zijn broer opvolgen als president, maar verloor de verkiezingen. Vijf jaar later veroverde zijn partij dus alsnog het presidentschap, én de absolute meerderheid in beide Kamers van het parlement. Eindelijk de volledige macht over Polen? Nee, er stond nog één ding in de weg: de rechterlijke macht.