Mijn beste vrienden

Mijn beste vrienden

VPRO

Een film over een generatie van vier vrienden die met elkaar opgroeiden in Sarajevo. Het zijn de vrienden van filmmaakster Lidija Zelovic-Goekjian, nu leven ze verspreid over de wereld. Wat is er met hen gebeurd de laatste 13 jaar: hoe zijn zij door de oorlog gekomen, hoe leven ze nu, hoe kijken ze terug op hun vroegere leven, op Sarajevo en op hun oude vrienden?

'Het is heerlijk om ergens in te geloven. Ik geloofde vroeger in Tito en in Joegoslavie. Het was een soort van religie, maar dan met een ander soort God. Ik geloofde zelfs dat iedereen die ik kende in hetzelfde geloofde: we waren allemaal trotse Tito-pioniers die op zouden groeien tot communisten, net als onze ouders. Het pad was eenvoudig en mooi. Mijn leven en dat van mijn vrienden waren hetzelfde. '

Dit is een film over een generatie van vier vrienden die met elkaar opgroeiden in Sarajevo. Het zijn mijn vrienden, Olja, Emina, Jasna en de vierde ben ik. Nu leven we verspreid over de wereld.

Wat is er met hen gebeurd de laatste 13 jaar: hoe zijn zij door de oorlog gekomen, hoe leven ze nu, hoe kijken ze terug op hun vroegere leven, op Sarajevo en op hun oude vrienden? En, er is een bruiloft, mijn bruiloft. Zullen mijn oude vrienden weer bij elkaar komen? Heeft onze vriendschap de oorlog overleeft?'

Filmmaakster Lidija Zelovic-Goekjian

Mijn beste vrienden