2Doc Kort

Jong in Aleppo

HUMAN

De jonge vrienden Eva, Sarah en Abd dwalen door de ruïnes van Aleppo. Ze zoeken steun bij elkaar en praten elkaar moed in bij hun strijd om los te komen van hun ouders.

Aan hoe de oude stad van Aleppo eruit zag voor de verwoestende burgeroorlog hebben de jonge vrienden Eva, Sarah en Abd vage herinneringen. Ze dwalen door de ruïnes van wat ooit de wereldberoemde citadel was. Een onontplofte bom is gemakkelijk gevonden. Nu, na de oorlog en met hun studie afgerond weten ze niet hoe de religieuze tradities en opvattingen waarmee ze opgevoed zijn te rijmen met wat ze in het dagelijks leven zien. Ze zoeken steun bij elkaar, praten elkaar moed in bij hun strijd om los te komen van hun ouders.  

Sarah en Abd  zoeken uiteindelijk hun toekomst niet in Aleppo. Ze vertrekken om elders een nieuw leven op te bouwen. Eva blijft achter, zij probeert simpele dromen waar te maken. De eerste is leren fietsen. Meisjes die fietsen zijn een zeldzaamheid in Aleppo. “Voor mij hebben deze meisjes de moed van de helden uit de legendes”, zegt ze als ze nerveus zich voor het eerst met haar fiets op straat waagt.

Regie: Issa Touma

Meer documentaires over Syrië