69 Minutes of 86 Days

69 Minutes of 86 Days

VPRO

We reizen in deze documentaire mee met Lean, een driejarig Syrisch meisje dat samen met haar familie op weg is naar een veilig bestaan in Zweden. Hoe is het voor een kind om te vluchten?

De driejarige Lean komt verkleumd en verward aan in Griekenland. Samen met haar familie slaapt ze eerst voor een tijdje in de tenten aan de kust. Daarna begint de grote reis naar Zweden. Maandenlang zal ze zich samen met haar familie in grote groepen richting het beloofde land bewegen. Niet zonder slag of stoot, want er heerst een grote onzekerheid en de weg is lang. Voor Lean is het echter niet zo zwaar; haar kinderlijke vreugde is aanstekelijk en daarnaast is ze onvermoeibaar. De volwassenen worden keer op keer door haar opgevrolijkt. Het verdriet en de pijn van haar familie lijkt haar te ontgaan, maar of dat ook zo is?

Lean en een familielid

Lean

Zonder commentaar en zonder vragen observeert Egil Håskjold Larsen in zijn eerste lange film de 86 dagen durende reis die voor Lean vooral een avontuur is. Larsen laat zien hoe het is om te vluchtten en in Europa van plek naar plek te reizen. De camerabeelden zijn geschoten vanuit de blik van een kind; bijna alle shots zijn laag boven de grond genomen.

Kijktip: Life Overtakes Me

Alle vluchtelingkinderen gaan anders om met de trauma's die ze hebben meegemaakt. Lean is een vrolijk kind dat de reis goed doorstaat maar hoe reageren andere kinderen op het vluchten en de trauma's die ze hebben opgelopen in het land van herkomst? In documentaire 'Life Overtakes Me' worden er een aantal kinderen gevolgd die een bizarre aandoening hebben gekregen ten gevolge van hun traumatische verleden; ze zijn in een slaap terecht gekomen. Sommigen zijn al twee jaar in een slaapstand en er lijkt geen verbetering in te komen. Kijk de documentaire 'Life Overtakes Me' op Netflix.

Meer docu's over vluchtelingen