2Doc

Maalstroom

HUMAN

Hoever zou jij gaan voor een nieuw bestaan? Wat zou jij doen om een oorlog te ontvluchten? De Syrische vrienden Mouaz al-Balkhi (22) en Shadi Omar Kataf (28) besloten van Calais naar Dover te zwemmen. Tevergeefs.

De jongens hebben nooit de overkant gehaald. Hun levenloze lichamen spoelden aan in Texel. Een moedige poging die ze met de dood moesten bekopen. 

Regisseur Misja Pekel reconstrueert hun hunkering naar een betere toekomst aan de andere kant van de zee in de prachtige, poëtische documentaire Maalstroom die samengesteld is uit beeldmateriaal van verscheidene Syriërs. 

Dit levert een indrukwekkende montage van duizenden amateurvideo's op die voor en tijdens de oorlog zijn gemaakt. Uit al die beelden weet Misja het verhaal van één hoofdpersoon te creëren, één zwemmer die vecht voor een nieuw leven aan de overkant en zijn leven voor de zee herdenkt.

De verteller herdenkt zijn broertje Majid, zijn geliefde Tala die al in Londen is en zijn familie en vrienden waar hij warme herinneringen aan heeft; paardrijden in de boomgaard van een oom, scheuren op crossmotors over uitgestrekte wegen, feesten tot diep in de nacht in hartje Damascus en vanaf een oude watermolen in het water springen met vrienden. 

Je schiet heen en weer tussen een Syrisch sprookje en de gruwelijke werkelijkheid van een oorlog, die tegen de beelden van een mooie zomer gedeeld met vrienden, absurd afsteekt.

Meer docu's over vluchtelingen