2Doc:

Aleppo's Fall

EO

Als in het voorjaar van 2011 ook in Syrië de Arabische Lente begint, zien veel Syrische jongeren dat als een teken van hoop. Dat geldt ook voor Nizam Najar, die dan al enkele jaren in Noorwegen woont.

Ook Nizam Najar verwacht dat de rebellen president Bashar al-Assad snel van zijn troon zullen stoten. Maar dat gebeurt niet. Vredige protesten worden door Assad met geweld neergeslagen en de ooit eensgezinde rebellen vallen uiteen. Omdat Najar met eigen ogen wil zien wat er gaande is in zijn geboortestad Aleppo, reist hij erheen om samen met een lokale cameraman 'embedded' bij een eenheid van de Free Syrian Army verslag te doen.

Regie: Nizam Najar

Beluister ook..

De burgeroorlog in Syrië van dag tot dag

Na de eerste opstanden in Syrië op 15 maart 2011 verviel het land in een allesverscheurende burgeroorlog die tot de dag van vandaag blijft voortduren. Het leger van de zittende president Bashar al-Assad is met veel verschillende rebellerende groeperingen in een zware strijd verwikkeld en de machtsverhoudingen veranderen bijna per dag. Om enige overzichtelijkheid aan te brengen in de chaos maakte Lyria Mapping deze video waarin te zien is welke gebieden op welk moment onder wiens controle stond.