3Lab

Overtijd

VPRO

Drie jonge vrouwen, driemaal dezelfde ervaring: onverwacht zwanger. En dan? In zeer persoonlijke gesprekken tekent Tessa Louise Pope hun verhalen op. Hoewel ze er nog altijd achter staan, was hun keuze voor abortus een ingrijpende ervaring.

Ongewenst zwanger, wat doe je dan? In de korte documentaire Overtijd vertellen drie vrouwen over het complexe besluit om hun zwangerschap te beëindigen. Ze praten over de twijfels, de schaamte, het schuldgevoel en vertellen hoe deze ervaring nog altijd een rol speelt in hun leven. De film verweeft de interviews met krachtige beelden die de verschillende fasen van hun worsteling symboliseren.

Regie: Tessa Louise Pope

DocTalks: in gesprek met regisseur Tessa Louise Pope

Bij deze documentaire hoort een voor- en nagesprek met de Sekszusjes. Daarin ontvangen Krista en Marcelle Arriëns de regisseur van de documentaire en (ervarings)deskundigen. Waarom is abortus, nog steeds, een taboe? Waarom blijft het zo moeilijk om erover te praten in Nederland? En hoe kunnen we er wél over praten? De Sekszusjes gaan op openhartige en eigenzinnige wijze in gesprek over het omgaan met abortus. Bekijk het hier.

Helmut Boeijen over 'Overtijd'

Drie jonge vrouwen, driemaal dezelfde ervaring: onverwacht zwanger. En nu? In zeer persoonlijke gesprekken tekent Tessa Louise Pope hun ervaringen op. Van die eerste onbestemde lichamelijke signalen tot de test die duidelijkheid moet brengen. En dan verder. Hoe dan? Nee, terug: móet dit verder?

Pope zet het lastige proces dat Eva, Kiki en Chrisey ieder voor zich moeten doormaken en dat kan leiden tot het beëindigen van hun zwangerschap centraal in de intieme interviewfilm Overtijd (25 min.). Ze omlijst dit met abstracte beelden en stemmige muziek, die volledig in dienst staan van hun ontboezemingen over het jonge leven dat ze hadden kunnen voortbrengen.

‘Ik denk dat ik dat kapje al ophad’, herinnert één van de geïnterviewden zich bijvoorbeeld geëmotioneerd. ‘Maar dat ik nog wel ergens een soort van dacht: ik zou nu nog kunnen stoppen. Ik zou nu nog nee kunnen zeggen.’ Het maakt helder hoe ingrijpend de keuze voor een abortus is, ook al ben je later nog altijd overtuigd van de juistheid daarvan.

Wil je elke zondag documentairetips van Helmut Boeijen ontvangen? Abonneer je hier op onze nieuwsbrief.

Meer documentaires over de kinderwens