2Doc IDFA Primeur

In His Image

EO

Hoe ver ga je uit verdriet? Filmmaker Tami Ravid volgt ouders die een kleinkind van hun overleden zoon wensen. Zij stierven tijdens hun militaire dienst in Israël. Bij gebrek aan wetgeving staat het Israëlische leger families toe om sperma uit het lichaam van hun overleden zoons te halen en dit te gebruiken voor het creëren van nakomelingen.

Heeft een dode recht op nakomelingen? Waar is de grens van de maakbaarheid van het leven? Deze vragen zijn leidend in de documentaire In His Image en worden onderzocht aan de hand van drie verhalen.

Het eerste echtpaar heeft in 2004 hun zoon verloren. Hun zoon was getrouwd en zijn weduwe heeft het maken van het kind verboden. Het echtpaar vecht al jaren in rechtszaken tegen deze beslissing. Het tweede echtpaar probeert samen met Inbal, de beoogde moeder van hun toekomstige kleinkind, door middel van ivf een zwangerschap te laten plaatsvinden. Ondertussen laat Ludmila, een alleenstaande moeder afkomstig uit Oekraïne, vol trots haar kleindochter zien, die vijftien jaar na de dood van haar vader werd geboren.

In His Image roept ongemakkelijke vragen op, over de maakbaarheid van het leven, de rol van ouders en de wetgever, maar bovenal is het een film over rouw, verlies en liefde.

Regie: Tami Ravid

DocTalks: in gesprek met regisseur Tami Ravid

In deze DocTalks gaat Ersin Kiris in gesprek met regisseur Tami Ravid over de documentaire In His Image. Ravid volgt drie verschillende verhalen van Israëlische ouders die met het sperma van hun overleden zoon een kleinkind "laten" maken. Is er volgens Tami een relatie tussen rouw en voortplantingsdrang? En wat zegt dit over een land dat wordt gekenmerkt door continue essistentiële angst?

Nieuwsuur: Moeder gezocht voor sperma van overleden zoon

In deze aflevering van Nieuwsuur worden de Israëlische advocaat die ervoor zorgde dat sperma uit een overleden zoon gehaald mag worden en Erwin Kompanje geïnterviewd over deze praktijk. Lees hier voor meer.

Meer docu's over vruchtbaarheid