Dinsdag 23 februari, 22:40u op NPO 2

Oscar Benton - I'm Back

KRO-NCRV

De Haarlemse blueszanger Oscar Benton, die veel succes had in de jaren '60 en '70, maakt na jaren weer een comeback. In 2006 loopt hij door een val ernstige hersenbeschadiging op waardoor hij niet meer kon optreden. Zal zijn oude glorie weer herleven?

Oscar Benton had in de zeventiger jaren van de vorige eeuw met zijn Oscar Benton Blues Band een wereldhit met Bensonhurst Blues. In 2006 valt hij door overmatig drankgebruik van de trap in zijn eigen huis. Hij belandt met zijn hoofd op de punt van een tafel en die punt gaat dwars door zijn schedel. Als door een wonder ontwaakt hij uit een coma, met een zware hersenbeschadiging.

Tijdens het lange revalidatieproces wordt hij liefdevol verzorgd door zijn ex-vrouw Anne, die hem eerder verliet vanwege het alcoholgebruik, maar nog altijd van hem houdt, en door hun vriendin, de verpleegster Ria. John, een van de gitaristen van de Oscar Benton Blues Band, is ervan overtuigd dat Oscar meer kan dan iedereen denkt.

John bezoekt hem iedere week, met nummers die hij voor en over Oscar heeft geschreven. In een apart kamertje nemen ze de songs op. Zin voor zin, noot voor noot, want Oscar kan door zijn hersenbeschadiging geen teksten meer onthouden. Het is de ultieme therapie. Oscar leeft ervan op, de muziek geeft hem nieuwe kracht. Het leidt tot een CD, met een albumpresentatie in het verpleegtehuis. Waar zal dit verder toe leiden?

Regie: Roel van Dalen & Mees van Dalen

Meer muziekdocumentaires