2Doc:

The Witchdoctor Hunters

EO

De economische groei in Oeganda brengt een gruwelijk gebruik met zich mee: het offeren van kinderen om hun resten in de fundering van nieuwe bedrijfspanden te leggen in de hoop op geluk en rijkdom. Peter Sewakiryanga vecht hier al tien jaar tegen.

Samen met een internationaal team van rechercheurs maakt Peter jacht op malafide medicijnmannen die het bijgeloof in kinderoffers verspreiden om daarmee grof geld te verdienen. Een kinderoffer kan variëren van "enkel" het bloed aftappen van een kind, tot het vermoorden om de lichaamsdelen vervolgens te verkopen.

Slachtoffers van kinderoffers die een aanval overleven, blijven vaak gehandicapt en getraumatiseerd achter. Voor deze kinderen heeft Peter Sewakiryanga een kinderhuis opgezet. In de documentaire The Witchdoctor Hunters zie je hoe Peter medicijnmannen voor het gerecht daagt en slachtoffers een nieuw en beter leven probeert te geven.

Regie

De regie van The Witchdoctor Hunters is gedaan door het regisseurskoppel Mags Gavan en Joost van der Valk die al eerder een film over dit onderwerp maakte. Hier vind je nog meer films van hun hand, waaronder Haagse Sjonnie.

In de pers

Regisseur Joost van der Valk beantwoordt de meest prangende vragen over 'The Witchdoctor Hunters'. Want waarom lijken nu juist buitenlandse investeerders kinderledenmaten op te kopen? Hoe groot is dit probleem eigenlijk? En schilderen ze medicijnmannen niet te negatief af? Beluister het in dit radiofragment.

Meer documentaires over kinderen