2Doc:

Zaatari Djinn

KRO-NCRV

In het vluchtelingenkamp Zaatari in Jordanië wonen veel kinderen die de oorlog in Syrië zijn ontvlucht. De woestijn biedt weinig middelen of zicht op verbetering, maar veel ruimte voor dromen.

In het vluchtelingenkamp Zaatari wonen voor 80 procent kinderen. Het kamp, in het noorden van Jordanië, vlakbij de Syrische grens, is uitgegroeid tot een nieuwe stad. Een plek midden in de woestijn, zonder geschiedenis of toekomst, maar voor veel mensen een thuis. In KRO-NCRV 2Doc: Zaatari Djinn is vanuit het perspectief van vier kinderen uit verschillende sociale milieus te zien en te voelen hoe het is om op te groeien in deze bijzondere stad.

Regisseur Catherine van Campen volgde drie jaar lang vier kinderen uit Zaatari. Ferras (10) is de stille, arme jongen met een oude ziel. Hij wordt achtervolgd door de oorlog. Ferras werkt hard en is moeilijk te peilen, terwijl Fatma (12), met een haan als beste vriend, veel opener en assertiever is. Miryam (15) wordt bijna een vrouw. Ze ambieert een vroom leven maar wordt verliefd op Shakespeare. En dan is er de rijke Hammoudi (8), hij kan alles kopen wat hij wil en voor hem is het kamp een paradijs.

Regie: Catherine van Campen

DocTalks: in gesprek met regisseur Catherine van Campen

In de serie DocTalks worden de regisseurs van spraakmakende documentaires de meest prangende vragen voorgelegd. In deze aflevering spreekt Marijn Frank met regisseur Catherine van Campen over haar documentaire 'Zaatari Djinn'.

Welkom in kamp Domiz

Wandel zelf door een vluchtelingenkamp in Irak in de interactieve documentaire Refugee Republic.

'Zaatari Djinn' in de media

Meer docu's over vluchtelingen