2Doc

With or Without You

BOS

Al meer dan 45 jaar leven de Koreaanse Maggi (88) en Chunhee (70) samen. Chunhee was 24 toen zij als tweede vrouw bij Maggi en haar man in huis werd genomen. Ze moest zonen voortbrengen die Maggi verloren had om daarmee de eer van de familie te redden. In 'With or Without You' ontvouwt zich de bijzondere symbiose tussen de twee vrouwen. Aan elkaar geven zij de liefde en compassie, die de maatschappij hen niet kan geven.

Aangezien de 44-jarige Maggi niet meer in staat is om een zoon te baren, wordt de 24-jarige en geestelijk gehandicapte Chunhee ingeschakeld. Immers, "het hebben van een zoon in Korea is de plicht van elke familie". Om deze taak te kunnen volbrengen trouwt Chunhee met Maggi's man. Als gevolg raken Maggi en Chunhee innig met elkaar verbonden. Ook na de dood van hun gezamelijke echtgenoot blijven ze bij elkaar.

Maggi's eerste zoon is omgekomen bij een orkaan, en haar tweede zoon overleed aan de gevolgen van de mazelen. 'Je kunt je niet voorstellen hoe zwaar het leven toen was' vertelt Maggi. Tevergeefs probeerde ze nog drie keer een zoon te baren; "helaas" eindigt ze met drie dochters. Chunhee lukt het wel. Aanvankelijk was het idee om - eenmaal in het bezit van een zoon - Chunhee weer de deur uit te zetten. Maar dat kan Maggi niet over haar hart verkrijgen. Chunhee functioneert mentaal gezien als een kind van acht en hoeft vanuit de Koreaanse maatschappij niet op ontferming te rekenen. Maggi realiseert zich dat zij dat wel kan geven. 

Regisseur: Hyuckjee Park
Omroep: Boeddhistische Blik

Meer documentaires over huwelijken