Holland Doc

Lost Boys

EO

In 'Lost Boys' volgt Margit Balogh de Bloods-bende in Rotterdam twee jaar lang. Jeugdzorg noch justitie heeft grip op de bende.

In de eerste aflevering lukt het Margit een blik op het leven van Demo – bendelid van de Bloods – te geven. De leden van deze bende zitten regelmatig achter de tralies. De jongens voelen zich gefrustreerd door de maatschappij. Diezelfde maatschappij lijkt zich niet om hen te bekommeren. Toch wint Margit hun vertrouwen. Ze stuit op sombere verhalen: De beloofde begeleiding bij het regelen van werk, een uitkering of een opleiding sluit vaak onvoldoende aan op de leefwereld van deze jongeren. Hulpverleners worstelen hoe om te gaan met deze groep ongrijpbare jongeren zonder enige ondersteuning vanuit familie of voogden. Voor andere vanzelfsprekende zorg zijn ze wettelijk 'te oud'. Lid blijven van de Bloods zien zij als enig alternatief. Het gevolg is een vicieuze cirkel van gevangenschap, hulpverleningstrajecten, wantrouwen en nieuwe incidenten. De jongens willen graag iets van hun leven maken, maar lukt het hen om hun leven op de rit te krijgen?

De documentaires werden mede mogelijk gemaakt door de gemeente Rotterdam. Daarbij gaf de gemeente Margit Balogh de mogelijkheid om een volledig onafhankelijk product te maken. Margit maakte eerder onder andere de documentaires The Boy Is Mine en Uw Wil Geschiede.

Chris Kijne blikt terug op de documentaire ‘Lost Boys’ (EO, 2011) met regisseur Margit Balogh en hoofdpersoon Demo. Het drieluik Lost van Margit Balogh riep veel reacties op. Het gaf een treurig beeld van Jeugdzorg, als een slecht bereikbare en weinig effectieve organisatie. Met Demo, een van de hoofdpersonen uit Lost Boys, is het gelukkig behoorlijk goed gekomen. De documentaire heeft voor hem een positief effect gehad.