Holland Doc

Sta me bij

HUMAN

In 'Sta me bij' staan medewerkers van de Sociale Dienst in Zutphen hun bijna duizend cliënten met raad en daad bij. We zijn getuige van de confrontatie tussen de ervaren en betrokken consulent Bruno en de strenge zakelijke Debbie enerzijds en hun cliënten anderzijds.

Voor Sta me bij verbleven Monique Lesterhuis en Suzanne Raes meer dan een jaar bij de Sociale Dienst in Zutphen. Ze volgden er de twee consulenten Bruno en Debbie met een aantal van hun cliënten. Zoals de weerbarstige Thomas die al jaren zonder inkomen of uitkering leeft. In een poging om zijn leven weer een beetje op de rit te krijgen probeert de ervaren en betrokken Bruno een persoonlijke band met hem op te bouwen. De timide Sjoerd is wel fulltime aan de slag, maar als vrijwilliger in een speelgoedwinkel. Daarmee gaat Debbie echter niet akkoord. Sjoerd moet gauw betaald werk vinden, anders zet ze zijn vrijwilligerswerk stop. Verdienen Thomas, Sjoerd, de hoogopgeleide meneer Dilshad en het jonge stel Danny en Veronica begrip voor hun situatie, of is het onacceptabel dat ze niet aan het werk zijn?

Tijdens het IDFA 2010 werd Sta me bij genomineerd als beste Nederlandse documentaire. Sta me bij maakt deel uit van de reeks ‘Ondertussen in Nederland’. De documentaires, verzameld onder deze noemer, vertellen verhalen over wat er in Nederland buiten het zicht van de dagelijkse actualiteit op het spel staat. In veel documentaires volgt de maker over een langere periode mensen, die voor dilemma's geplaatst worden, die van grote invloed zijn op het maatschappelijk debat.

Regisseur: Monique Lesterhuis en Suzanne Raes