Human Doc

Het wilde westen

HUMAN

Middenin de multiculturele wijk Amsterdam-West ligt bouwspeelplaats 't Landje. Elke dag staan dezelfde kinderen te dringen voor het hek. Natuurlijk vanwege alle speelmogelijkheden en de loslopende dieren, maar ook omdat ze thuis weinig te zoeken hebben.

Zaken als armoede en werkloosheid zijn er aan de orde van de dag. De 'burgemeester', beheerder Piet: "Je hebt veel kinderen die op het randje staan. 20 procent valt net de verkeerde kant op." In 't Landje bouwen ze hun eigen hut, maar ze krijgen er ook een luisterend oor.

Soms moet er worden ingegrepen door de volwassenen, want 't Landje lijkt net op de echte wereld: er wordt wel eens gestolen, spullen worden vernield, er ontstaan ruzies of er moet iemand getroost worden. Maar ondanks alles zijn de kinderen liever hier dan thuis.

Piet komt zelf 'van de straat' en zijn markante medewerkers groeiden op in 't Landje. Daardoor weten ze precies waar de kinderen mee dealen. Hierdoor gedreven proberen ze te voorkomen dat de kinderen met 'de grote jongens' meegaan en het verkeerde pad kiezen. Al ligt dat pad soms gevaarlijk dicht op de loer.

Regisseur: Susan Koenen

Docu's waar je lentekriebels van krijgt