Human Doc

Surprising Europe

HUMAN

Oegandese migrant Ssuuna Golooba waarschuwt zijn landgenoten:
"Blijf thuis, Europa is een hel!" Een documentaire, een televisieserie en een website tonen samen het werkelijke gezicht van Europa voor de Afrikaanse migrant.

In 2003 verruilt succesvol fotojournalist Ssuuna Golooba Oeganda voor Europa. Hij neemt een lening op zijn huis, zegt zijn 6 jarige dochter en zijn familie vaarwel en gaat op zoek naar een betere toekomst. Al snel komt hij erachter dat niemand hier op hem zit te wachten. Hij woont in een kelder en overleeft door middel van een schoonmaakbaantje. Het liefst keert Ssuuna zo snel mogelijk terug naar Afrika maar schulden - en gezichtsverlies – houden hem tegen.

Als in 2005 elf 'ongedocumenteerden' omkomen tijdens de Schipholbrand, is de maat vol. Hij voelt zich geroepen om zijn brothers and sisters met een film waarschuwen tegen de Europese overlevingsjungle. Hij moet het ware gezicht van Europa tonen.

Dat het niet mee zal vallen om zijn landgenoten te overtuigen wordt onder meer onderstreept door opnames van een kerkdienst waarbij de voorganger de geest 'die zo gekant is tegen reizen' bij zijn volgelingen probeert uit te drijven. Compleet met taferelen van hysterisch schreeuwende en flauw vallende mannen, vrouwen en kinderen die bezeten zouden zijn.

"Ik wil dat jullie zeggen: Ik ben geroepen om de wereld rond te reizen en het evangelie te verkondigen. In naam van jezus. Dit paspoort zal nooit een visum worden geweigerd. Laat me een paspoort verwerven opdat ik kan reizen. Opdat ik een zegen kan zijn. O, jij geest die zo gekant is tegen reizen: Laat af van de kinderen van God! Hier en nu! In naam van Jezus, bevrijd haar! Laat haar een visum krijgen. Ik zeg: Ontváng dat visum! Jij tegen reizen gekante geest. Ik bestrijd je met kracht! En met vuur!".

In de loop van drie jaar groeit Ssuuna’s idee uit tot een televisieserie, die door Al Jazeera uitgezonden zal worden in heel Afrika. Met de eerste aflevering reist Ssuuna naar Oeganda voor een eerste vertoning. Maar willen mensen zich wel hun droom laten afpakken?

Surprising Europe is een crossmedia project van HUMAN, Al Jazeera, en Jongens van de Wit, hier werd het werkelijke gezicht van Europa getoond voor de Afrikaanse migrant. De internationale start van het project vond plaats in maart 2011 op het Movies that Matter Festival. Surprising Europe is een crossmedia-project van HUMAN, Al Jazeera en Jongens van de Wit.

Regisseur: Rogier Kappers