Human Doc

Hoger dan de Kuip

HUMAN

De bouw van een enorme moskee naast het Feyenoordstadion biedt volop gelegenheid voor geruchten en veronderstellingen. Het contact tussen de verschillende culturen in de wijk krijgt er een scherp randje door, hoewel de Rotterdamse humor de ergste kou uit de lucht haalt.

Cirkelend rondom de moskee in aanbouw legt de camera onderlinge gesprekken vast van zeer verschillende bewoners van de Rotterdamse volkswijk Hillesluis. Mensen hebben gehoord dat dit de grootste moskee van Europa gaat worden, nog hoger dan de lichtmasten van aanpalend voetbalstadion 'De Kuip'. Er zouden plannen zijn om brand te stichten. Anderen halen hun schouders hierover op: "Allemaal grootspraak, de wijk wordt er juist veiliger door."

Geruchten en speculaties, ze laten zien hoever mensen uit elkaar gedreven zijn. Terwijl de moskee de hoogte in rijst zien we hoe dit proces in het leven van alledag werkt.
Welke verhalen vertellen mensen elkaar? Hoe verhouden deze verhalen zich tot de waarneembare werkelijkheid? En verschillen de verhalen van de bewoners van een seniorenflat die op de moskee uitkijken met die van de Surinaamse bewoners een straat verderop? Een eenduidig verhaal over hoe een wijk op de komst van een moskee reageert blijkt niet te vertellen.

Hoger dan De Kuip maakt deel uit van Ondertussen in Nederland. Een documentaire-reeks van HUMAN, onder redactie van John Appel, Peter Delpeut en Niek Koppen.

Regisseur: Ingeborg Jansen