Holland Doc

De Match

HUMAN

In een Nederlands dorp vindt een moord plaats op een 80-jarige weduwe. Iedereen kende haar. Er heerst grote onrust onder de inwoners.

Na een vier maanden durend rechercheonderzoek wordt uiteindelijk aan tachtig mannen gevraagd wangslijm af te geven, waar hun unieke DNA uit kan worden gehaald. In de film wordt de herinnering aan het DNA-onderzoek gereconstrueerd en brengt die tijd terug. Eén voor één wordt aan de mannen gevraagd over de ervaring te vertellen, het moment van oordeel over hun leven, als een fotografisch moment.

Als twaalf gezworenen praten ze over wat er gebeurd is; denken na over wat belangrijk voor ze is.Piet den Ouden vond zijn buurvrouw: “Je denkt bij jezelf: het zal toch wel goed met me zijn gegaan, want het is net zo gek zoiets aan te treffen als dat je misschien erachter komt dat je zelf bij zoiets betrokken bent geweest”.

Ze weten nu dat het altijd kan gebeuren, op elke plaats; de explosie van het kwaad ligt altijd op de loer.

De Match maakt deel uit van Ondertussen in Nederland. Een documentaire-reeks van HUMAN, onder redactie van John Appel, Peter Delpeut en Niek Koppen. Op de DocBlog kunt u interviews met de hoofdpersonen lezen en reageren op de documentaires.

Regisseur: Kees Hin