Holland Doc

De Huizen van Hristina

HUMAN

Jarenlang verbleef de Bulgaarse Hristina Tasheva illegaal in Nederland. Ze werkte als schoonmaakster bij gezinnen, stellen en vrijgezellen in appartementen en huizen in het centrum van Amsterdam. In de huizen van Hristina is te zien hoe eenzaam haar leven was.

Documentairemaakster Suzanne Raes laat in de film een van de vele, vaak anonieme mensen zien, van schoonmaakster tot au pair, die wij toelaten tot de intiemste plekken in ons leven. Door Hristina's verslag van haar leven, haar kijk op zichzelf en de wereld om haar heen, wordt ons een spiegel voorgehouden. Onze huizen vormen het decor van haar leven, de plek waar ze verdwaald is, waar haar leven is blijven steken. Wie zijn die mensen die onze huizen schoonmaken? Willen we dat eigenlijk wel weten?

Met de toetreding op 1 januari 2007 van Bulgarije tot de Europese Unie is Hristina niet langer illegaal. Zij heeft inmiddels een verblijfsvergunning en verdient haar geld met fotografieprojecten.

De huizen van Hristina maakt deel uit van Ondertussen in Nederland. Een documentaire-reeks van HUMAN, onder redactie van John Appel, Peter Delpeut en Niek Koppen. Naast de documentaire is er de internetsite www.Art2Stay.nl, een online-tentoonstellingsruimte voor illegale kunstenaars in Nederland.

Regisseur: Suzanne Raes