Holland Doc

Meester Ben

VPRO

Meester Ben (53) is al 28 jaar werkzaam op basisschool ’t Palet middenin de Haagse schilderswijk. Een bevlogen leraar die pal staat voor zijn leerlingen. De oude volkswijk is gedurende de jaren getransformeerd in een wijk waarin tal van verschillende etnische groeperingen wonen. Autochtone Nederlanders zijn er tegenwoordig een uitzondering.

De samenstelling van de wijk vindt haar weerslag in het leerlingenbestand van ‘t Palet. Het is inmiddels een zogenaamde zwarte school geworden. Ben heeft de samenstelling van de school zien veranderen. En hoewel de wereld om hem heen harder en cynischer is geworden is daar bij hem weinig van te merken. Hij blijft, net als de rest van het leraren corps een bevlogen leraar die er alles aan doet om de kinderen de lesstof bij te brengen.

Maar zijn betrokkenheid gaat verder. Hij wil ook weten hoe de thuissituatie van de kinderen is en met welke problemen ze worstelen. Voor hem is het belangrijk dat de school meer is dan alleen een plek waar je ‘leert’. Het moet een plek zijn waar je jezelf kunt zijn en waar het veilig is. Dat zijn aanpak werkt blijkt uit het extreem lage schoolverzuim in de klas en de dankbaarheid die de kinderen keer op keer laten blijken.

Regisseur: Vuk Janic