Even onwaarschijnlijk als meeslepend

Toendra

NTR, VPRO

Toendra, met even onwaarschijnlijke als meeslepende documentaires.

Een filosoof begint zo’n goed gesprek met zijn overvallers dat ze spontaan geld teruggeven. Een man besluit zaaddonor te worden om dichter bij zijn vader te komen, die hij nooit heeft gekend omdat het een anonieme zaaddonor was. Op een gereformeerd college wordt de jeugd zo streng in de gaten gehouden dat er eigenlijk maar een plek is waar ze uit de band kunnen springen: op de bus van en naar school.

In dertig afleveringen volgen de makers steeds verschillende mensen in de meest pijnlijke, bijzondere en bizarre periodes uit hun leven. Hoewel de verhalen klinken als ontspoorde sprookjes of een tragikomische film, is niets gespeeld of verzonnen.

Van zondag 15 maart t/m 20 december 2015 wekelijks om 21.45 uur in Radio Doc op NPO Radio 1. 

Abonneer je op de podcast van Toendra!

De 30 afleveringen zijn hier te vinden in de Toendra podcast, goed voor zo'n zes-en-een-half uur luisterplezier.

Toendra als ringtoon!

Nu al fan van Toendra? Download de begintune (gemaakt door Project Wildeman) als ringtoon. In de AudioBoom player hieronder kun je de track downloaden. Zet 'm in de muziekmap op je smartphone en selecteer de Toendra-tune als ringtoon, wekker, etc.

Toendra-speellijst

Neeltje, de hoofdpersoon in Toendra aflevering 2, stelde een Top 11 samen van muziek die haar helpt op momenten van wanhoop en uitzichtloosheid. Ze schrijft:

“Werkelijke verslagenheid heeft geen geluid wat mij betreft. Maar vlak daarna zit dit”

Ongewone verhalen in de vpro gids

Toen eind 2013 het radioprogramma Plots stopte, reageerden luisteraars verbijsterd en boos, en ook de makers hoopten op een vervolg. Dat vervolg is er nu en het heet Toendra.

'ik ben altijd gedreven om naar het grootste pijnpunt te gaan' - researcher esma linneman