Aflevering 1: Een lastige figuur

Toendra

VPRO

In de eerste aflevering van Toendra horen we de worstelingen van Bas, een man die zo lastig is om mee om te gaan dat er eigenlijk nauwelijks met hem te werken of te leven valt. Als oplossing voor zijn problemen gaat hij op zoek naar een gebruiksaanwijzing voor zichzelf.

Jair Stein

Toendra

Een filosoof begint zo’n goed gesprek met zijn overvallers dat ze spontaan geld teruggeven. Een man besluit zaaddonor te worden om dichter bij zijn vader te komen, die hij nooit heeft gekend omdat het een anonieme zaaddonor was. De gereformeerde jeugd op het van Lodenstein-college wordt zo streng in de gaten gehouden dat er eigenlijk maar een plek is waar ze uit de band kunnen springen: op de bus van en naar school.

Vanaf vandaag brengt Radio Doc de nieuwe serie Toendra, met even onwaarschijnlijke als meeslepende documentaires. In dertig afleveringen volgen de makers steeds verschillende mensen in de meest pijnlijke, bijzondere en bizarre periodes uit hun leven. Hoewel de verhalen klinken als ontspoorde sprookjes of een tragikomische film, is niets gespeeld of verzonnen.

Toendra wordt gemaakt door makers van de VPRO-programma Plots, dat werd bekroond met de Zilveren Reissmicrofoon en de Jan Kassies Stimuleringsprijs, maar dat eind 2013 moest verdwijnen. De serie wordt geproduceerd door Stichting Solaparola onder eindredactie van Katinka Baehr en Jair Stein, en wordt mede mogelijk gemaakt door het Mediafonds.