Aflevering 6: Jezus & de IND

Toendra

VPRO

De 26-jarige asielzoeker Dawood gaat elke zondag naar de kerk. In zijn geboorteland Afghanistan was hij moslim. Nu zingt Dawood mee met evangelische liederen en gaat hij naar bijbelstudie. De andere kerkgangers zijn er van overtuigd: Dawood is geraakt door de Heilige Geest. Maar er is een instantie die twijfelt: de Immigratie-en Naturalisatiedienst.

Ook Dawoods eigen verklaringen over zijn bekering zijn niet altijd even overtuigend. Is Dawood werkelijk bekeerd, of grijpt hij het evangelie aan om in Nederland te blijven? En kun je objectief beoordelen of iemands religieuze gevoelens oprecht zijn?

Met de stemmen van acteurs Ronald Top en Saman Amini.

In dertig afleveringen volgen de makers steeds verschillende mensen in de meest pijnlijke, bijzondere en bizarre periodes uit hun leven. Hoewel de verhalen klinken als ontspoorde sprookjes of een tragikomische film, is (bijna) niets gespeeld of verzonnen.
 
Update augustus 2015:
Dawood heeft een verblijfsvergunning.
Dawood heeft na een positief rapport over hem van prof Van Saane, hoogleraar godsdienstpsychologie aan de VU, en een nieuw gehoor door de IND een verblijfsvergunning gekregen. Volgens Wim en Ali ging dit laatste gesprek met de IND veel beter en kon Dawood uitgebreid vertellen over zijn geloof. Het verslag leest volgens Wim ’als een preek op zondag’.

Prix Europa 2015

Toendra #6: Jezus en de IND van documentairemaker Katinka Baehr is genomineerd voor de Prix Europa 2015.

Tijdens het Prix Europa Festival dat van 17 tot 23 oktober plaatsvindt in Berlijn zullen de winnaars bekend gemaakt worden.