Aflevering 2: Leven met Bel

Toendra

VPRO

Het ergste wat een ouder kan overkomen is als je kind overlijdt. Uitgaande van die volkswijsheid zou het een fantastisch geschenk moeten zijn als je kind blijft leven. Toch is de werkelijkheid soms anders.

Jennifer Pettersson en Jair Stein

Bij haar geboorte heeft Bel zoveel aangeboren afwijkingen dat ze een levensverwachting krijgt van zes maanden. Maar na ruim twee jaar is het meisje nog steeds springlevend, terwijl ze nog altijd doodziek is. De duidelijkheid van de aangekondigde dood heeft plaats gemaakt voor een veel grotere onzekerheid. Want hoe lang kan dit nog duren? En is het leven van Bel wel de moeite waard met zoveel pijn en ellende?

Jennifer Pettersson en Jair Stein maakten een verhaal over het leven met Bel, via de muziek die moeder Neeltje draait om overeind te blijven: van de verstilde tonen van Arvo Pärt tot de scheurende rock van Jack White.  

In dertig afleveringen volgen de makers steeds verschillende mensen in de meest pijnlijke, bijzondere en bizarre periodes uit hun leven. Hoewel de verhalen klinken als ontspoorde sprookjes of een tragikomische film, is niets gespeeld of verzonnen.

Toendra-speellijst

Neeltje, de hoofdpersoon in Toendra 2, stelde een Top 11 samen van muziek die haar helpt op momenten van wanhoop en uitzichtloosheid. Ze schrijft:

“Werkelijke verslagenheid heeft geen geluid wat mij betreft. Maar vlak daarna zit dit”