Wil jij jouw eigen tip met ons delen? Dat kan via het formulier onderaan deze pagina! Of klik hier en dan ga je er meteen naartoe.
Jezelf zijn in alle kleuren van de regenboog. 2Doc.nl verzamelde dertien documentaires over (en door) lhbtqia+'ers.
Pisnicht: The Movie (2019)
Watje. Homootje. Flikker. Pisnicht. Nicolaas Veul hoort deze woorden al zijn hele leven en wil weten wat de impact hiervan is op (jonge) homo's. Hoe tolerant is Nederland op het gebied van homoseksualiteit Regisseur Nicolaas Veul staat in voetbalkleedkamers waar het woord homo veel wordt gebruikt, hij gaat naar scholen waar #nohomo de laatste trend is op social media. Ook polst hij bij mensen op straat hoe beladen het woord homo is als je hen zo aanspreekt. Hij merkt al snel op dat humor en homofobie soms dwars door elkaar heen lopen.
Regie: Nicolaas Veul
Omroep: VPRO
Oud roze (2013)
Ongeveer 10 procent van de bevolking is homoseksueel, biseksueel, lesbisch of gaat als transgender door het leven. Binnen de zorgcentra ziet men dit percentage vaak niet terug onder de bewoners. Of men kent ze niet, of men weet niet dat ze er zijn. In De Roze Salon van Humanitas vinden roze ouderen sinds een paar jaar steun en gezelligheid en vertellen elkaar hun levensverhaal.
Regisseur: Eveline van Dijck
Omroep: HUMAN
Inside the Chinese Closet (2016)
Andy en Cherry zijn op zoek naar liefde en geluk in het levendige Shanghai. Beiden zijn homo, maar hun families eisen van hen een heterohuwelijk en een kind. Zullen Andy en Cherry hun eigen geluk en geaardheid ontkennen om tegemoet te komen aan de wensen van de maatschappij? Zij botsen met de verwachtingen van hun ouders, van hun liefdespartners en van de partners uit het verstandshuwelijk. Hun verhalen vormen de afspiegeling van het moderne China en laten zien waar homo's in de huidige Chinese samenleving tegenaan lopen.
Regie: Sophia Luvara
Omroep: NTR
De roze supporters (2022)
Voetbal en homoseksualiteit gaan in Nederland nog steeds niet hand in hand. In de stadions vliegen de homofobe spreekkoren je nog wekelijks om de oren. Een groep ADO Den Haag supporters is dat zat en richt acht jaar geleden de eerste roze voetbal fanclub in Nederland op: de Roze Regahs.
Regie: Marieke Slinkert
Omroep: KRO-NCRV
Galore (2021)
Lady Galore is een van Nederlands bekendste dragqueens; ze werd bekend als volle queen. Toch wil Sander, de man achter Galore, nu een maagverkleining nemen omdat zijn gewicht hem gezondheidsproblemen oplevert. Wat zal dat doen met de populariteit van zijn dragpersona Lady Galore?
Regie: Lazlo Tonk en Dylan Tonk
Uitgezonden in de rubriek 2Doc Talent
Father Figure (2019)
Voor jonge zwarte homoseksuele mannen kan het moeilijk zijn een weg te vinden in deze wereld, zo ook voor Guilliano. Hij was niet zeker over zichzelf totdat hij voguing ontdekte: hij is zichzelf meer gaan accepteren. Wat betekent het om jong, zwart en gay te zijn in de hedendaagse maatschappij?
Regie: Bibi Fadlalla
Omroep: NTR
Girlhood (2019)
Wat betekent het om vrouw te zijn? Deze vraag stelt regisseur Heleen Declercq in haar afstudeerfilm 'Girlhood'. Een film over haar eigen worsteling met vrouwelijkheid en de universele vraag wat iemand nu tot een vrouw maakt.
'Girlhood' is de 2Doc Talent-film van Heleen Declercq die in 2017 afstudeerde aan het RITCS met deze documentaire. Hoewel dit een manier was om onderzoek te doen naar haar eigen worsteling en het nooit was bedoeld voor een groter publiek werd de film een hit. Hij won de prijs voor beste korte documentaire op het Leuvense Kortfilmfestival.
Regie: Heleen Declercq
Uitgezonden in de rubriek 2Doc Talent
Homopesten (2013)
In 'Homopesten' schetst Frans Bromet een schokkend beeld van homohaat in Nederland. Helen is lesbisch en wordt gepest door haar buren. Ze plassen in haar tuin, bekladden de muren en gooien poep tegen de ramen.
De schokkende verhalen van homohaat tonen aan dat daders van pesterijen vaak buurtgenoten zijn. Als slachtoffers aangifte doen bij de politie wordt hun verhaal afgedaan als burenruzie. Homodiscriminatie is een misdrijf en strafbaar maar burenruzie is dat niet. De pesters gaan meestal vrijuit.
Regie: Frans Bromet
Omroep: NCRV
Een man weet niet wat hij mist (2013)
'Homo', 'hetero' of 'bi': zijn dat niet eigenlijk gewoon maar etiketten voor een hokje, waar we onszelf in plaatsen omdat de maatschappij van ons verwacht een keuze te maken? Tim besluit uit zijn hokje te stappen en probeert voor het eerst in zijn leven seks te hebben met een vrouw. Met dit experiment wil Tim ondervinden waar de grenzen van zijn seksualiteit liggen. Is hij wel zo homo als hij denkt of ligt het wellicht iets gecompliceerder?
Regie: Tim den Besten en Nicolaas Veul
Omroep: VPRO
To bi or not to bi (2021)
Bastiaan Rosman is biseksueel en onderzoekt hoe hij zijn biseksualiteit het beste kan omarmen. Tijdens zijn zoektocht ontdekt Bastiaan Rosman dat er weinig biseksuele rolmodellen zijn en dat daar misschien de basis ligt voor zijn onzekerheid. Hij gaat in gesprek met zijn biseksuele beste vriendin, waarvan hij zelf ook niet altijd haar geaardheid geloofde. Ook spreekt hij ervaringsdeskundigen en praat hij voor het eerst met zijn moeder over zijn biseksualiteit. Lukt het Bastiaan om zijn geaardheid te omarmen?
Regie: Bastiaan Rosman & Nozem Films
Omroep: BNNVARA
De roze revolutie (2021)
Een vierdelige documentaireserie waarin regisseur Michiel van Erp vanuit zijn persoonlijke verwondering de historie van de LHBT-beweging in Nederland onder de loep neemt.
Lees ook het interview met de regisseur.
Regie: Michiel van Erp
Omroep: VPRO
Hemel, hel & regenboog (2021)
John woont samen met zijn partner Lionel in Den Helder. Daar werkt hij als marineofficier, hij is jurist en secretaris van de Commandant Zeestrijdkrachten. ’s Avonds en in het weekend gaat hij op missie en levert hij zijn bijdrage om de reformatorische en evangelische gemeenschappen in Nederland inclusiever en veiliger te maken voor lhbti’ers. Nadat John Lapré eerder meewerkte aan de EO-documentaire ‘De kast, de kerk & het koninkrijk’ is ‘Hemel, hel & regenboog’ een persoonlijk portret.
Regie: Noud Holtman
Omroep: EO