Dieren! We zijn er stiekem allemaal gek op, toch? Wie kan nou een schattige kat, een lief varken of een pasgeboren puppy weerstaan? Wij zetten speciaal voor Werelddierendag de leukste dierendocumentaires voor je op een rij.

1. Buddy

In Buddy volg je zes bijzondere honden die speciaal zijn opgeleid om hun eigenaars te helpen in een leven dat niet altijd makkelijk is wegens fysieke of psychische problemen. Dankzij de vaardigheden van hun honden zijn de baasjes zo onafhankelijk als mogelijk.

Regie: Heddy Honigmann

2. The last male on earth

Op de dag van zijn overlijden, 19 maart 2018, was hij even wereldnieuws: Sudan, de allerlaatste mannelijke noordelijke witte neushoorn. The Last Male on Earth toont zijn laatste levensdagen op de Keniaanse savanne, bewaakt door militairen en bewonderd door toeristen.

Regie: Floor van der Meulen

3. Wat de kat ziet

Voor de draaideur van een Hilversums ziekenhuis zit een kat. Een hele normale huis-tuin-en-keukenkater. ‘Die zit er altijd, da’s een vaste klant,’ zegt een man die net naar buiten komt. Maker Kim Brand streek voor de korte documentaire Wat de kat ziet neer op de favoriete plek van het dier en laat vaste bezoekers aan het woord over ziekte, het leven en afscheid nemen.

Regie: Kim Brand

4. Ceres

Koen, Sven, Daan en Jeanine wonen op afgelegen Zeeuwse boerderijen. De kinderen dromen ervan om later, net als hun vaders en grootvaders, boer te worden. Terwijl de jaargetijden komen en gaan wordt er gezaaid en geoogst. Maar hoe gaan de kinderen uit Ceres om met de onafwendbare kringloop van leven en dood op de boerderij?

Regie: Janet van den Brand

5. Anita’s roedel

Anita de Boer en haar zeventien honden vormen een gezellige familie. Anita fokt al jarenlang honden, met name dalmatiërs, en is gek op haar leven met de 'beesjes'. In Anita's roedel volgt Marlies Smeenge deze dierenvriend en fokker terwijl ze toeleeft naar de bevalling van haar dalmatiër Raven. Hoe het nu kan dat mensen zoveel voor hun dier(en) over hebben?

Regie: Marlies Smeenge

6. Man en paard

Man en paard toont het verhaal zeven jonge gedetineerden in het Northern Nevada Correctional Centre. Zij zijn in de laatste fase van een lang en herhaald gevangenschap. Vóór hun terugkeer naar de maatschappij nemen ze deel aan een bijzonder project: het vangen, temmen en trainen van wilde paarden. Tegen de achtergrond van ruige bergkammen staan wilde mannen en paarden kwetsbaar tegenover elkaar.

Regisseur: Marjoleine Boonstra

7. Boundless

In Boundless zie je hoe de Palestijnse Diana Babish het eerste en enige hondenasiel heeft opgezet in de bezette Westelijke Jordaanoever. Dag en nacht gaat ze erop uit om gewonde straathonden te redden en ze verliest zichzelf volledig in deze eenzame strijd. Wonderlijk genoeg zijn het vooral de Israëliërs die haar steunen in haar missie.

Regie: Mina Wesselink & Frederique van Waning

8. Het Chimpansee complex

De getraumatiseerde Chimpansee Mojo was meer dan dertig jaar eenzaam opgesloten. Hij leefde op een dieet van spaghetti en cola. In het opvanghuis van Stichting AAP wordt hij voor het eerst geconfronteerd met soortgenoten. In Het chimpansee complex zie je hoe de verzorgers die dit proces begeleiden, werken aan een paradoxale utopie: ze proberen als mens de chimpansees weer te leren als dieren te leven.

Regie: Marc Schmidt

9. Cat stories

De Spaanse regisseur Carmen Cobos kan er maar niet bij dat Nederlanders zo gek zijn op katten en ze zelfs menselijke eigenschappen toekennen. Om een vinger achter deze kattenliefde te krijgen, gaat ze aan de slag als kattenoppas. In Cat stories staat de bijzondere relatie tussen katten en hun baasjes centraal staat. Want wat zegt de band met onze kat nu uiteindelijk over onszelf?

Regie: Carmen Cobos

10. Schapenheld

Schaapherder Stijn trekt met zijn kudde van 500 schapen dagelijks over de Brabantse heide. De schaapherder lijkt een ideaal leven te leiden: een liefhebbende vrouw, een kudde schapen en leven in de natuur zoals we ooit allemaal deden en vaak nog naar verlangen. Maar ook de Schapenheld is afhankelijk en het wordt steeds moeilijk zijn hoofd boven water te houden.

Regie: Ton van Zantvoort

Meer weten over de menselijke band met dieren?