Vaders zijn voor sommigen een rots in de branding, voor anderen schitteren ze juist in hun afwezigheid. De redactie van 2Doc.nl deelt de intiemste films over vaders. Documentaires over de worsteling, liefde en vergeving. Want één ding is zeker; goed vaderschap is vakmanschap.

Mijn vader, Nour en ik (2023)

Na twintig jaar gaat filmmaker Wiam Al-Zabari het gesprek met zijn vader aan. Waarom zijn ze gevlucht uit Irak? Waarom is dat nooit besproken? Lukt het hem het verleden los te laten en een Nederlandse toekomst te omarmen?

Regie: Wiam Al-Zabari
Omroep: EO

Kijk ook het DocTalks-interview met de regisseur 

In procedure (2017)

Vertelt het verhaal van Hassan, een vader die is gevlucht naar Nederland om zijn gezin te redden. Hij heeft zijn 15-jarige doodzieke dochter Yomna moeten achterlaten in Syrië. Het lange wachten tijdens de asielprocedure maakt hem zo wanhopig dat hij gaat twijfelen aan de juistheid van zijn beslissing.

Regie: Jiska Rickels
Omroep: KRO-NCRV

Verstoten vaders (2020)

Het is de angst van veel vaders: na een scheiding je kind niet meer mogen zien. Documentairemaker Elena Lindemans volgt in 'Verstoten Vaders' een jaar lang drie mannen die in deze nachtmerrie verstrikt zijn geraakt. 

Regie: Elena Lindemans
Omroep: BNNVARA

Kijk ook het DocTalks-interview met de regisseur

Vader (2019)

Onderzoekt de relatie tussen een vader en zijn bijna volwassen zoon, die hij al jaren niet meer heeft gezien. Jacinto neemt zijn zoon Shakur mee op een roadtrip om hun band te versterken. Hij geeft Shakur zijn eerste rijles, laat de jongen zien hoe je een strike gooit bij het bowlen en neemt hem mee naar een Chinees restaurant. Tussendoor belt hij met zijn vriendin om te kunnen reflecteren op het verleden.

Regie: Isabel Lamberti 
Omroep: KRO-NCRV

De erfenis (2017)

Om de relatie met zijn dochter niet te verliezen moet Daan van der Elsken eerst de confrontatie aan met zijn eigen jeugd en de relatie met zijn overleden vader, de bekende fotograaf Ed van der Elsken.

Regie: Joris Postema
Omroep: EO

De jacht op mijn vader (2017)

Eric Lie is een levende legende in Suriname. Hij is berucht vanwege zijn grote liefde voor vrouwen en zijn jachtpartijen in het regenwoud en geniet veel aanzien als een van de hoogstopgeleide Taekwondo-grootmeesters van de wereld. Maar voor schrijfster Karin Amatmoekrim is hij vooral de vader die in haar leven schitterde door afwezigheid.

Regie: Gülsah Dogan
Omroep: NTR

The Origin of Trouble (2016)

Filmmaker Tessa Louise Pope groeide op bij haar moeder, broer, halfzusje en stiefvader. Hoewel haar vader, eveneens filmmaker, ook in Amsterdam woonde, heeft hij haar nooit het gevoel gegeven haar vader te zijn. Op haar 27ste besluit ze haar zoektocht op film vast te leggen en alle betrokken familieleden te ondervragen om te zien of ze de oorzaak van haar vaders afstandelijkheid kan achterhalen.

Regie: Tessa Louise Pope
Omroep: KRO-NCRV

Your Mum and Dad (2020)

Terwijl we worstelen met het heden, zijn we tegelijkertijd niet altijd bestand om met de trauma’s uit het verleden om te gaan. Deze film snijdt universele thema’s aan voor iedereen die zich afvraagt hoe je met familie, geheimen en het leven zelf om kan gaan.

Regie: Klaartje Quirijns
Omroep: EO
Kijk ook het DocTalks-interview met de regisseur

De keuze van mijn vader (2018)

De vader van Yan Ting Yuen heeft drie uiteenlopende levens geleid, in Dapeng, China, in Hongkong en in Nederland. Waren het zijn eigen keuzes of is hij slechts meegevoerd in de maalstroom van de geschiedenis? 

Regie: Yan Ting Yuen 
Omroep: NTR
Kijk ook het DocTalks-interview met de regisseur

Zonder hoop heb ik geen dromen (2020)

Negen jaar geleden verbrak jonge maker Rowena Buur het contact met hun vader Renee, die worstelt met een alcoholverslaving en lange tijd geen verblijfplaats had. Wanneer Rowena hoort dat hij een stabiel onderkomen heeft gevonden in een woonwagenkamp, is dat voor hen een aanleiding om weer contact met hem op te nemen. Lukt het hen een nieuwe band op te bouwen?

Regie: Rowena Buur 
Omroep: VPRO

The Bastard (2018)

Daniel uit Addis Abeba zoekt na decennia stilte contact met zijn Friese broer en vader. Daniel koestert wrok richting zijn vader en hunkert naar erkenning, maar de gepensioneerde vader wil er niets van weten. De DNA-test levert echter onontkoombaar bewijs en de twee blijken meer op elkaar te lijken dan ze zelf willen toegeven.

Regie: Floris-Jan van Luyn 
Omroep: EO
Kijk ook het DocTalks-interview met de regisseur

De waarheid over mijn vader

De vader van journaliste Clarice Gargard diende onder het schrikbewind van de voormalig president van Liberia, Charles Taylor. In haar ogen was haar vader een wereldverbeteraar, maar naarmate ze meer ontdekt, slaan de twijfels toe. Clarice gaat - samen met regisseur Shamira Raphaëla - op zoek naar het ware gezicht van haar vader, van wie ze grotendeels gescheiden is opgegroeid.

Regie: Shamira Raphaëla
Omroep: BNNVARA

Mijn vader de gelukszoeker (2022)

Alice Moussaïd, de vader van Nadia Moussaïd, reisde als 17-jarige vanuit Marokko naar Europa. Toeval, tegenslag, geluk en doorzettingsvermogen bepaalden zijn lot én daarmee de roots van Nadia. In deze driedelige serie reizen vader en dochter terug naar Marokko via de route van toen. Hoe heeft deze reis Nadias vader gevormd tot de man die hij nu is?

Regie: Roozbeh Kaboly
Omroep: VPRO
Kijk hier het DocTalks-interview met de regisseur

Berichten voor Zara (2024)

In 2012 werd Hans Fels op een laat moment in zijn leven vader van een dochter, Zara. Hij wil haar vertellen over het lange leven dat hij leefde voordat ze werd geboren. Wat is er eigenlijk relevant in de 63 jaar dat Zara er niet was? Hoe vat je die jaren samen? Door deze vragen te stellen, door anderen om advies en raad te vragen en door te zoeken naar wat er echt toe doet, legt Hans zijn familiegeschiedenis in elkaar. Elke gebeurtenis tekent hij op een vel papier, dat hij vervolgens samen met Zara bekijkt.

Regie: Hans Fels
Omroep: EO

Producent: Pieter van Huystee Film en TV

Ontbreken er documentaires?

Laat het ons weten!

We werken onze documentairetips geregeld bij en kunnen de input van documentaireliefhebbers daarbij goed gebruiken. Stuur je tip naar redactie@2doc.nl en geef aan om welke kijktiplijst het gaat. Dank!