De afhaalchinees

Aflevering 4

Omroep Zwart

Groot nieuws: de stop op interlandelijke adoptie wordt opgeheven. Kelly gaat naar Den Haag voor antwoorden. Als het zo vaak misgaat, waarom wordt het systeem nu dan toch weer opgestart?

Kelly onderzoekt de psychische problemen die adoptie kan veroorzaken. We krijgen groot nieuws: de stop op interlandelijke adoptie wordt opgeheven. Kelly gaat naar Den Haag voor antwoorden en spreekt minister Weerwind en Tweede Kamerleden. Als interlandelijke adoptie zo vaak misgaat, waarom wordt het systeem nu dan toch weer opgestart? We bespreken de belangen van de LHBTQ+ gemeenschap en kijken naar oplossingen voor de toekomst. Ook Kelly haar zoektocht nadert een ontknoping, waarbij ze besluit om voor altijd het Chinese deel van haar identiteit vast te leggen. Ze past haar naam wettelijk aan en gaat vanaf nu door het leven als Kelly-Qian.

Ga naar alle afleveringen

Over deze serie

In Nederland zijn meer dan 40.000 kinderen geadopteerd. De oplossing voor een onvervulde kinderwens en voor kinderen die in hun land van herkomst geen toekomst hadden. Blijft dit sprookjesbeeld van adoptie, een verhaal van dankbaarheid, van ouderliefde en vooral van goede bedoelingen, overeind?

Tv-maker Kelly gaat voor het eerst sinds het overlijden van haar moeder in gesprek met haar adoptievader. Een open gesprek over waarom ze voor adoptie hebben gekozen. Daarnaast gaan we terug in de tijd en horen we waarom adoptie populair werd in Nederland en waarom de eerste geadopteerden zich een proefkonijn voelen. Decennialang was er weinig voorlichting of begeleiding voor adoptieouders, maar in 1989 gingen er onder experts al alarmbellen af over het het systeem. Waarom wordt hier nu pas naar geluisterd?

Regie: Kelly van Binsbergen
Omroep: Zwart