Met deze week de volgende documentaires: 'The Story of Countdown' van Double2, 'Carving the Divine' van Yujio Seki en 'ABBA Silver ABBA Gold' van Chris Hunt.

Carving the Divine (Boeddhistische Blik)

Nu online

Documentaire over het 1400 jaar oude ambacht van busshi, houtsnijders die werken volgens de Japanse boeddhistische traditie.

In de film worden leerlingen en meesters gevolgd tijdens de spartaanse opleiding binnen het gildesysteem. Het is een intieme inkijk in een wereld die anders verborgen blijft. We maken kennis met Meester Koun Seki, die het doel heeft om het ambacht door te geven aan de volgende generatie en hij ontvangt potentiële nieuwe busshi. Nadat hij zijn keuze heeft gemaakt, worden we meegenomen op een reis door de gildecultuur: van de groeipijn van een leerling tot de wijze waarop de adembenemende kunstwerken worden gecreëerd.

ABBA Silver ABBA Gold (NTR)

Nu online

Als schrijver of componist van popmuziek heb je maar een bepaalde tijd de oren en de geest van de jeugd, zou Björn Ulvaeus, volgens promotor/tourmanager Thomas Johansson, in de laatste fase van ABBA’s bestaan hebben gezegd. ‘Die tijd hadden we net gehad en we wisten dat we het niet moesten forceren.’ Agnetha, Björn, Benny en Anni-Frid gaan in 1983 dus ieder hun eigen weg, maar zullen nooit meer helemaal los van elkaar komen. Want hits als Dancing Queen, Take A Chance On Me en I Have A Dream blijken zowaar tóch tijdloos en veroveren steeds nieuwe generaties.

Sterker: in mei 2022 staat het viertal, dat eerder met Voyage (2021) al z’n eerste nieuwe langspeler in bijna veertig jaar heeft uitgebracht, ineens weer samen op het podium. Niet om op te treden, overigens, maar om de première van een nieuw ABBA-concept op te luisteren. In Londen is een speciale concertzaal verrezen, met een capaciteit van drieduizend bezoekers, waar hologrammen van jongere uitvoeringen van de vier groepsleden oude hits gaan vertolken met een live-band. Zo geeft ABBA zichzelf bijna letterlijk het eeuwige leven – en ook zoiets als eeuwige roem.

Het aardige van de tv-docu ABBA Silver ABBA Gold (52 min.) van Chris Hunt is dat die de complete eerste halve eeuw van ABBA belicht – ook al heeft de groep feitelijk slechts zo’n tien jaar bestaan. Die succesperiode, van Songfestival-hit Waterloo tot afscheidssingle Thank You For The Music, wordt opnieuw opgeroepen met concertbeelden, videoclips en (archief)interviews met de vier groepsleden en ABBA-getrouwen zoals songschrijver Neil Sedaka, kostuumontwerper Owe Sandström, arrangeur Anders Eljas, geluidstechnicus Michael Tretow en regisseur Lasse Hallström.

Nadat begin jaren tachtig het fundament onder ABBA is weggevallen – doordat de twee huwelijken binnen de groep allebei zijn uitgelopen op een echtscheiding – krijgt de toch wat kitscherige pop en disco van de Zweedse hitfabriek ineens drama en diepgang, met als meest tastbare voorbeeld de geladen echtscheidingssong The Winner Takes It All. Daarna is ’t ieder voor zich, constateert verteller Tamsin Greig, die alle verhaallijntjes verbindt. Alhoewel… Bjorn en Benny blijven samen optrekken en scoren enorme hits met de musical Chess en de ABBA-musical en -films Mamma Mia.

Want alles wat met ABBA wordt geassocieerd schijnt, in weerwil van Björn Ulvaeus’ verwachting, maar niet uit de tijd te raken. Hoe dat komt? Het antwoord daarop ligt misschien in dat huisje op het Zweedse eiland Viggsö, waar ABBA’s eindeloze stroom hits, die zo’n tien jaar zal aanhouden, ooit op gang is gekomen. Daar, ver weg van de popbusiness, vindt het viertal begin jaren zeventig z’n eigen stem, die comfortabel langs de heersende trends links scheert en uiteindelijk zelf trendsettend wordt.

The Story of Countdown (NTR)

Nu online

Tweedelige special over het populaire popprogramma Countdown, dat van 1976 t/m 1993 werd uitgezonden bij Veronica.

Het programma groeide medio jaren 80 uit tot Europe’s #1 Rock Show, met uitzendingen in meer dan 15 landen. Aan de hand van nieuwe interviews, vertellen makers van het eerste uur als Lex Harding en Rob de Boer, samen met presentatoren als Adam Curry, Simone Walraven en Wessel van Diepen, het verhaal van Countdown.

De kinderen van Ruinerwold (BNNVARA)

Nu online

Anderhalf jaar lang volgt regisseur Jessica Villerius de vier oudste kinderen van het gezin Ruinerwold. Het gezin dat jarenlang ongeregistreerd en onder de radar leefde op een boerderij en door de ontsnapping van een jongste broer werd ontdekt. De oudste kinderen doen eenmalig hun verhaal.

De jongste van deze vier kinderen, in de media aangeduid als ‘Jan’ (27), wordt op 13 oktober 2019 in één klap wereldnieuws als hij aan een lokale bareigenaar vertelt dat hij is weggelopen van huis en hulp nodig heeft. Als de politie wordt ingeschakeld blijkt al snel dat hij, samen met zijn broertje en vier zusjes, jarenlang een verborgen bestaan heeft geleid op een boerderij in Ruinerwold. Zij hebben daar, samen met vader Gerrit Jan van D. een geheim en ongeregistreerd leven geleid. Eerder al ontsnapten twee oudere broers en een zus. In de documentaireserie De kinderen van Ruinerwold komen deze broers, de zus en Jan zelf voor het eerst aan het woord.