In de veelgeprezen documentairereeks 'Up' (1964 - 2019) maakte filmmaker Michael Apted iedere zeven jaar opnames van een groep Britse kinderen. Het is een van de bekendste documentaires waarin we zien hoe het de hoofdpersonen zo veel jaren later vergaat.

Het is een unieke serie waarbij de hoofdpersonen over meerdere decennia, steeds opnieuw gevolgd worden. Maar er zijn meer filmmakers die hun hoofdpersonage langdurig volgen (Valentijn, Hetty Nietsch 2012) of hun hoofdpersonage jaren later weer opnieuw gaan filmen in een vervolgdolcumentaire. Van die laatste categorie zette de redactie van 2Doc.nl zeven docu's op een rij.

'Rauw' en 'Rauwer'

Filmmaker Anneloek Sollart volgde de tienjarige Tom in de spraakmakende documentaire Rauw. Tom krijgt uitsluitend rauw eten voorgeschoteld door zijn moeder, vanuit de overtuiging dat ongebakken, ongekookt of onverhit voedsel gezonder is. Vijf jaar later kijkt ze hoe het met de inmiddels puberende Tom is in Rauwer.

'Foute vrienden' voor het leven

Al dertig jaar volgt regisseur Roy Dames de Amsterdamse bloedgabbers Verbrande Herman, Rooie Jos, Dikke Bobbie en Jantje van Amsterdam. Dames ontmoette hen toen hij in de jaren '80 in Amsterdam Oost woonde. Vijfentwintig jaar na de eerste documentaire, maakt Dames een serie over de vrienden.

Het wel en wee in het verzorgingshuis

In de serie Uitgewoond volgde regisseur Marijke Schonewille bijna een jaar lang met haar mobiele telefoon het wel en wee van de hoogbejaarde bewoners van verzorgingshuis De Drie Hoven in Amsterdam. Hun rustige bestaan werd begin 2018 ruw verstoord toen bekend werd dat de Drie Hoven moest sluiten. Toen de serie stopte, is Schonewille de belevenissen van de bewoners blijven volgen, en die verhalen zijn te zien in Uitgewoond, achter gesloten deuren.

De toekomst van Kees Momma

In de populaire documentaire Het beste voor Kees zijn we getuige van het dagelijks leven van Kees, een man met autisme die nog bij zijn ouders woont. Maar lukt het zijn ouders een geschikte woning te vinden? In Kees vliegt uit blijkt deze zoektocht nog niet afgelopen te zijn.

Vijf jaar na 'Lost Boys'

Filmmaker Margith Balogh (momenteel hoofdredacteur Documentaires bij de EO) onderzoekt vijf jaar na Lost Boys hoe het de jonge bendeleden vergaat. Een van deze jongens maakte in 2023 zijn eigen documentaire Het schooladvies bij de EO.

Toekomstdromen en volwassen worden

Filmmaker Michiel van Erp volgt twee keer dezelfde groep kinderen in hun weg naar volwassenheid. In De tijd van je leven komen een aantal twaalf tot veertienjarigen aan bod, die in De wereld aan je voeten (bijna) volwassen zijn. Hoe kijken zij terug en hoe zien ze hun toekomst?

Volgelingen van Baghwan

Wie zijn de volgelingen van de Indiase goeroe Baghwan? Dat vroeg filmmaker Frank Wiering zich af in de documentaire Een nieuwe mens. Twintig jaar later bezoekt hij in De meester en het echte leven de volgelingen opnieuw: Hoe gaat het nu met ze en hoe kijken ze terug op de afgelopen periode? Ook Netflix gebruikte materiaal van Wiering voor de populaire serie Wild Wild Country over de opkomst en het schandaal rondom Baghwan.

Vluchtverhalen

Regisseurs Eefje Blankevoort en Els van Driel volgen in Shadow Game een aantal van deze gevluchte jongeren op hun tocht door Europa. In Mind Game gaan ze door op dit onderwerp en duiken ze op de psychologische druk onder jongeren in hun land van aankomst.