2Doc:

Lost Boys, 5 jaar later

EO

In 2011 volgde Margit Balogh de jonge bendeleden van de Rotterdamse 'Bloods' voor de documentaire 'Lost Boys'. 'Lost Boys, 5 jaar later' focust op ex-bendelid Demo, die de vicieuze cirkel van criminaliteit en gevangenissen achter zich heeft weten te laten.

Demo werkt als reporter voor radiostation FunX, is manager van een label bij een platenmaatschappij en is genomineerd voor de NTR-radioprijs. Toch blijven schulden uit het verleden hem achtervolgen. De ene na de andere brief valt op de deurmat en er wordt beslag op zijn loon gelegd. De financiële zorgen maken het steeds moeilijker voor Demo om zich te concentreren op zijn droombaan bij de radio, en de wereld van makkelijk geld verdienen lonkt. Lukt het hem op het goede pad te blijven en van zijn schulden af te komen?

'Lost Boys, 5 jaar later' laat op indringende wijze zien hoe lastig het is om uit de vicieuze cirkel van schulden te komen.

Regie: Margit Balogh

DocTalks

In deze aflevering van DocTalks spreekt Marijn Frank met Margit Balogh, de regisseur van 'Lost Boys, 5 jaar later' en hoofdpersoon Demo. Ze legt de filmmaker prangende vragen voor over het ontstaan van de film.

Lost Boys

In 'Lost Boys' (2011) volgt Margit Balogh twee jaar lang de Bloods-bende in Rotterdam. Jeugdzorg noch justitie heeft grip op de bende. De jongens zitten regelmatig achter de tralies en voelen zich gefrustreerd door de maatschappij. Diezelfde maatschappij lijkt zich niet om hen te bekommeren. Toch wint Margit hun vertrouwen. Ze stuit op sombere verhalen: De beloofde begeleiding bij het regelen van werk, een uitkering of een opleiding sluit vaak onvoldoende aan op de leefwereld van deze jongeren.

 

X jaar na dato

In 2015 blikt Chris Kijne in X jaar na dato terug op 'Lost Boys' met regisseur Margit Balogh en hoofdpersoon Demo. De film riep veel reacties op. Het gaf een treurig beeld van Jeugdzorg, als een slecht bereikbare en weinig effectieve organisatie.

 

Meer over leven met schulden