Dinsdag 14 juli, 22:10 op NPO 2

Uitgewoond: achter gesloten deuren

VPRO

Deze documentaire toont het lief en leed van een aantal ouderen rond de 100 jaar, ten tijde van de coronacrisis. Het is een vervolg op de serie 'Uitgewoond' uit 2019.

In de serie 'Uitgewoond' volgde regisseur Marijke Schonewille bijna een jaar lang met haar mobiele telefoon het wel en wee van de hoogbejaarde bewoners van verzorgingshuis De Drie Hoven in Amsterdam. Hun rustige bestaan werd begin 2018 ruw verstoord toen bekend werd dat de Drie Hoven moest sluiten. Ook toen de serie stopte, is ze de belevenissen van Map, Jan Carel, Hetty, Luda, Gerda, Miep en Suze blijven volgen, en dat is deze documentaire geworden.

Map gaat na de verhuizing snel achteruit en maakt nog net haar 104e verjaardag mee. Haar crematie vindt plaats onder het strikte coronaregime. Jan Carel is nog dagelijks bezig met de verwerking van de oorlogstrauma's die hij in zijn tijd bij de marine opliep. Gerda deelt haar overwegingen om voor euthanasie te kiezen, een wens die uiteindelijk gehonoreerd wordt. Hetty krijgt steeds meer last van vergeetachtigheid, Luda blijft ondanks alle beperkingen optimistisch, en de vriendinnen Miep en Suze moeten afscheid nemen van hun rummikub-vriendinnen.

Regie: Marijke Schonewille

Kijk de serie Uitgewoond

  • Meer documentaires over mensen op leeftijd