Valentijnsdag: voor de één is het onnodig of commercieel, voor de ander een moment om de liefde te vieren. 2Doc.nl dook in het archief en werd verliefd, verdrietig en ontroerd. Een tiplijst van twaalf films om je Valentijnsdag mee te vullen.

'If you don’t love yourself, how in the hell you gonna love somebody else?'

Valentijnsdag: dé dag waarop reclames, liedjes en films over gelukkige stelletjes je om de oren vliegen. De redactie van 2Doc.nl is van mening dat er – juist op deze dag – wel wat meer aandacht mag zijn voor zelfliefde. Want misschien wel de belangrijkste persoon om lief te hebben, ben jijzelf: de enige persoon die er écht altijd voor je kan zijn.

'What is love?...

... Baby, don't hurt me'. Tijdens Valentijnsdag staat de liefde centraal. Maar wat is 'de liefde' eigenlijk?  Deze drie documentaires staan in het teken van de zoektocht naar (de betekenis van) liefde. Waar is toch die soulmate, bestaat 'de echte' wel en wat doe je als je hem gevonden hebt? 

Ze bestaan nog: Jonge mensen die weten hoe ze een liefdesbrief moeten schrijven. Filmmaakster Tara Fallaux portretteert vijf twintigers die hun meest intieme liefdesbrief die ze ooit hebben geschreven aan de kijker openbaren. De schrijvers vertellen over de gedachtes en gevoelens die verbonden zijn aan het schrijven van deze brieven en aan de periode toen ze die brieven schreven.

Kijk hier het DocTalks-interview met de regisseur

Voor liefde moet je knokken

Maar voor welke prijs? In deze documentaires zie je hoe persoonlijkheden kunnen clashen en hoe een hele maatschappij tegenover je kan komen te staan. 

Het verhaal van Andy en Cherry die op zoek zijn naar liefde en geluk in het levendige Shanghai. Beiden zijn homo, maar hun families eisen van hen een heterohuwelijk en een kind. Erkennen ze hun eigen geaardheid of kiezen ze ervoor om tegemoet te komen aan de wensen van de maatschappij?

Klik hier voor meer LHBTIQ+ documentaires

Tot de dood ons scheidt

Ondanks tegenslagen laten de senioren in de onderstaande documentaires zien dat ze er het beste van maken. Van samen ongeremd lol trappen tot het plotseling moeten vinden van een nieuwe liefde. 

Geliefden Hetty (76) en Jeanne (91) zijn vastbesloten 'te genieten tot het gaatje'. Maar Jeannes dementie wordt erger en dat zet hun geluk onder druk. Een intiem portret van ware liefde gebaseerd op eerlijkheid, tederheid en een verlangen naar pure vreugde. 

Kijk het Doctalk-interview met de maker via deze link