Soms hoor je een verhaal dat zelfs voor een fictiefilm onrealistisch klinkt. Maar, de werkelijkheid is soms vreemder dan fictie. 2Doc.nl selecteerde documentaires met ongelooflijke verhalen.

The Witchdoctor Hunters

De economische groei in Oeganda brengt een gruwelijk gebruik met zich mee: het offeren van kinderen om hun resten in de fundering van nieuwe bedrijfspanden te leggen in de hoop op geluk en rijkdom. Peter Sewakiryanga vecht hier al tien jaar tegen.

Samen met een internationaal team van rechercheurs maakt Peter jacht op malafide medicijnmannen die het bijgeloof in kinderoffers verspreiden om daarmee grof geld te verdienen. Een kinderoffer kan variëren van "enkel" het bloed aftappen van een kind, tot het vermoorden om de lichaamsdelen vervolgens te verkopen.

Regie: Mags Gavan en Joost van der Valk

Bart en de steen die terug naar huis ging

Kunstenaar en voormalig reclamemaker Bart Eysink Smeets is al zijn hele leven gefascineerd geweest door stenen. Vooral omdat ze symbool staan voor de oernatuur. Ze zijn de stille getuigen van de gehele geschiedenis van de aarde. Toen hij ruim twee jaar geleden een geologische tour deed bij het Hunebedcentrum hoorde hij dat je de herkomst van stenen tamelijk nauwkeurig kunt achterhalen. Zouden die stenen hun oorspronkelijke thuis niet missen, vroeg hij zich af. En meteen daarna: moet ik er niet eentje naar huis brengen?

Wil je de reislustige steen wat  beter leren kennen? Lees dan dit 2Doc.nl-interview met geoloog Hemmo Abels.

Regie: Bart Eysink Smeets

Deepfake Therapy

Onder begeleiding van een rouwtherapeut voeren nabestaanden via een nieuwe digitale techniek een interactief videogesprek met hun overleden dierbaren. Ze halen herinneringen op, stellen dringende vragen en gaan de confrontatie met onuitgewerkte zaken aan.

'Ik vind het fascinerend dat we nu op een punt in de tijd zijn gekomen waarop we nep niet meer van echt kunnen onderscheiden. En ik vroeg me af of het eigenlijk uitmaakt of iets echt is, of niet.' Dit zegt regisseur Roshan Nejal in het 2Doc.nl-interview.

Regie: Roshan Nejal

My Old School

Toen Brandon Lee voor het eerst de klas instapte van filmmaker McLeod maakte hij een vreemde indruk. Hij sloot echter snel vriendschappen met zijn klasgenoten. Ze leren hem kennen als een slimme tiener, die dokter wil worden. Maar tijdens een vakantie komt zijn ware verhaal aan het licht.

Een grotendeels geanimeerde documentaire, die laat zien dat de realiteit soms vreemder is dan fictie.

Regie: Jono McLeod

De kinderen van Ruinerwold

Anderhalf jaar lang volgt regisseur Jessica Villerius de vier oudste kinderen van het gezin Ruinerwold. Het gezin dat jarenlang ongeregistreerd en onder de radar leefde op een boerderij en door de ontsnapping van een jongste broer werd ontdekt. De oudste kinderen doen eenmalig hun verhaal.

Regie: Jessica Villerius

De man die achter de horizon keek

Bas Jan Ader, een Nederlandse kunstenaar en avonturier, verdwijnt in 1976 op raadselachtige wijze als hij in een klein zeilbootje de Atlantische Oceaan probeert over te steken. Een tragisch ongeval of was er meer in het spel?

In de jeugddocumentaire De man die achter de horizon keek gaat filmmaker Martijn Blekendaal op zoek naar antwoorden. Het resultaat is een wervelend, spannend en ontroerend filmessay voor jong en oud. Een rollercoaster over de kunst van het vallen en de angst om te falen.

Regie: Martijn Blekendaal

Het zaad van Karbaat

De driedelige documentaireserie Het zaad van Karbaat vertelt het ongelooflijke verhaal van wijlen dokter Jan Karbaat, die in meer dan 65 gevallen zijn patiënten insemineerde met zijn eigen sperma.

Wat heeft regisseur Miriam Guttmann het meest verrast bij het maakproces van deze serie? In deze aflevering van DocTalks praat ze erover met presentator Nadia Moussaid.

Regie: Miriam Guttman

Meer tiplijstjes van 2Doc.nl