Mode is méér dan kleding alleen. Een overzicht van inspirerende documentaires over toonaangevende mode-iconen, jonge ontwerpers en bewuste designers te zien bij de NPO.

Iconische ontwerpers

In Yohji Yamamoto: Rebel in Black laat de Japanse modeontwerper zien waarom hij na 40 jaar nog steeds tot de top van de modewereld behoort. 

Waar Yohji met voornamelijk zwarte kleding in de smaak valt, kon het wat betreft Vivienne Westwood niet uitbundig genoeg zijn. Haar eigenzinnige stijl en invloed op de punkscene is in beeld gebracht in De rebellie van Vivienne Westwood.

Modeontwerpers Puck Kroon & Hans Kemmink wilden zich vestigen in Parijs maar kozen uiteindelijk voor Amsterdam. In Puck & Hans blikken ze terug op hun succesvolle carrière.

In The Dutch Way of Fashion worden juist jonge modeontwerpers die streven naar internationaal succes onder de loep genomen. 

 

Uitgedragen?

De modewereld toont ons de mooie, prikkelende en inspirerende kant van kleding. Maar de kledingindustrie heeft ook een andere kant die meer en meer belicht wordt.

In Goodwill Dumping zie je wat er met kleding gebeurt die in de prullenbak verdwijnt. A World to Shape duikt dieper in het thema duurzaamheid in design.

Mode als beeldtaal

In Henk portretteren makers Sarah Blok en Lisa Konno de Surinaams-Nederlandse Henk Shakison. Henk werkt als conciërge op de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam. Achter zijn glimlach schuilt een heel levensverhaal. 

The New Wave toont hoe modetalent Ruben Jurriën zich klaarmaakt voor zijn eerste Amsterdam Fashion Week, hét moment dat hij zichzelf op de kaart kan zetten als modeontwerper nationaal én internationaal.

Meer weten over mode in Nederland?

Ontbreken er documentaires?

Laat het ons weten!

We werken onze documentairetips geregeld bij en kunnen de input van documentaireliefhebbers daarbij goed gebruiken. Stuur je tip naar redactie@2doc.nl en geef aan om welke kijktiplijst het gaat. Dank!