Het Uur van de Wolf

De rebellie van Vivienne Westwood

NTR

Vivienne Westwood is de zeventig inmiddels ruim gepasseerd, maar is nog even eigenzinnig en actief als bij de start van haar carrière. Op haar elfde begon ze met het maken van haar eigen kleding en ze staat nog steeds aan het hoofd van haar modehuis.

Hoewel dame Vivienne Westwood tijdens de interviewopnames van deze film duidelijk laat merken dat ze haar levensverhaal maar saai vindt en ze echt zin heeft om het weer op te rakelen, vertelt het fantastische archiefmateriaal in 'De rebellie van Vivienne Westwood' een heel ander verhaal. Het laat zien hoe het mode-icoon haar carrière in een piepklein winkeltje begon, maar uiteindelijk twee jaar op rij wordt uitgeroepen tot 'British Designer of the Year'.

Ze wordt aanvankelijk in Parijs als mode-anarchist gezien, maar haar invloed op de mode blijkt onmiskenbaar. Westwood werkt niet alleen: met haar ex-vriend Malcolm McLaren stond ze in de jaren zeventig aan de wieg van de Britse punkbeweging, en kleedde de Sex Pistols. In de jaren tachtig ontmoette ze bij een gastcollege student Andreas Kronthaler. Ze trouwden  en Kronthaler is nu creative director is van het modebedrijf.

'De rebellie van Vivienne Westwood' in de media

Hoewel regisseur Lorna Tucker toestemming kreeg om twee jaar lang de queen of punk te volgen, was Westwood maar ontevreden met het eindresultaat. Ze riep haar fans op om niet naar het 'middelmatige werk' te gaan kijken. Tucker zou haar gevraagd hebben om haar activisme te mogen filmen, maar volgens Westwood 'zitten er nog geen vijf minuten activisme in de film'. Al met al vond Westwood vond film middelmatig, en 'Vivienne en Andreas zijn dat niet'.

Meer documentaires over mode