De 2Doc.nl redactie deelt documentaires die de slavernij en de gevolgen ervan laten zien, maar ook zwarte cultuur en talent vieren.

Nieuw licht: Het Rijksmuseum en de slavernij

Deze documentaire laat van heel dichtbij zien hoe pijnlijk en wrang, maar tegelijkertijd helend en bevrijdend het samenstellen van de slavernijtentoonstelling is. Zeker dankzij de inbreng van mensen met roots in zowel de West (Suriname, Caribisch gebied) als de Oost (Nederlands-Indië). Een hoogst actuele documentaire over de wording van de slavernijtentoonstelling in het Rijksmuseum en Nederlands omgang met het slavernijverleden.

Hoe dit proces voor regisseur Ida Does was, ontdek je in ons DocTalks-interview met Does.

Regie: Ida Does

Nelson Carrilho: Ik ben een zwarte beeldhouwer

Beeldhouwer Nelson Carrilho (1953) werd bekend toen hij in 1984 het beeld 'Mama Baranka' maakte, dat in het Vondelpark in Amsterdam staat. Hij maakte het beeld ter nagedachtenis aan Kerwin Duinmeijer, het slachtoffer van een racistische moord. In de afgelopen decennia vertelde Carrilho via zijn beeldhouwwerken het verhaal van de zwarte mens, waarbij hij op zoek is naar verbinding en verzoening in een verdeelde samenleving.

Regie: Robin van Erven Dorens

Ik alleen in de klas

Twaalf jongeren komen bij elkaar op een landgoed in Frankrijk: de drie kinderen van regisseur Karin Junger en hun vrienden. De elf jongeren van kleur delen een gevoel van uitsluiting.

Door samen de situaties na te spelen of uit te beelden, worden pijnlijke gebeurtenissen herbeleefd en opnieuw vormgegeven. Wat is de impact van subtiele en minder subtiele vormen van racisme op het gevoel van welbevinden van deze jonge Nederlanders?

Regie: Karin Junger

Hidden World

Sommigen Marrons - afstammelingen van gevluchte slaven in Suriname - hebben de gave om in contact te komen met de dodenwereld. Deze bijzondere interactie met overledenen blijft normaliter verborgen in de dichtbegroeide jungle, maar jonge, Surinaamse regisseur Kenrich Cairo lukte het om dit fenomeen in beeld te brengen in zijn filmdebuut Hidden World. Deze documentaire is voor Cairo ook persoonlijk: hij zou zelf graag een brug worden tussen de spirituele wereld en het aardse. Is dit mogelijk voor hem?

Regie: Kenrich Cairo

Drie vrouwen

Drie vrouwen bepleiten, elk op eigen wijze, een waardige erkenning van het Nederlands slavernijverleden. Wat gebeurt er als je jouw familiegeschiedenis onderzoekt en je een foto vindt van de slaveneigenaar van jouw voorouders?

Regie: Ida Does

De plantage van onze voorouders

In de achtdelige podcastserie 'De plantage van onze voorouders' onderzoekt Maartje Duin sporen van het slavernijverleden in haar familiegeschiedenis. Maartje ontdekt dat haar voorouders in 1863 mede-eigenaar waren van suikerplantage Tout Lui Faut in Suriname. Duin zoekt contact met de nazaten van de tot slaafgemaakten: de familie Bouva. Samen met Peggy Bouva reconstrueert ze het verhaal van de plantage.Wie voelt de gevolgen in het heden? En kunnen Peggy en Maartje tot een gedeeld verhaal komen?

Regie: Maartje Duin
Omroep: VPRO

De stad, het standbeeld en het slavernijverleden

Marlou van de Berge volgt in haar film stadsgesprekken in de gemeente Hoorn over het slavernijverleden – als voorbeeld van de brede maatschappelijke discussie over het Nederlandse slavernijverleden.

Regie: Marlou van den Berge
Omroep: HUMAN

Meer over het slavernijverleden

Meer tiplijstjes van 2Doc.nl