Valentijnsdag: voor de één is het onnodig of commercieel, voor de ander een moment om de liefde te vieren. 2Doc.nl dook in het archief en werd verliefd, verdrietig en ontroerd. Een tiplijst van acht films om je Valentijnsdag mee te vullen.

De prins op het grijze paard

Jonge maker Sophie van Bree besluit op zoek te gaan naar wat er achter het ideaalplaatje van de liefde zit. In hoeverre helpen hoge idealen je bij het vasthouden aan romantische verlangens? Om hier antwoord op te krijgen gaat ze in deze 2Doc Talent-film in gesprek met verschillende stellen en met haar gescheiden ouders.

Regie: Sophie van Bree

Lees het interview met de regisseur

Verliefd in Calais

Filmmaker Guillermo F. Florez en zijn crew bezochten het vluchtelingenkamp bij Calais meerdere malen en legden er het dagelijks leven, de frustratie en wanhoop vast. In een klein, onmogelijk liefdesverhaal komt alles samen.

Regie: Guillermo F. Florez

De liefde is alles, hè

Achtenzestig jaar samen, zonder ooit een dag gescheiden te zijn. De intense verbondenheid van Joop en Janny wordt zichtbaar tijdens hun dagelijkse bezigheden, maar ook als zij praten over het geloof, hun liefde, dementie en de naderende dood. 2Doc Talent-film 'De liefde is alles, hè' is een intiem portret gemaakt door hun kleindochter.

Regie: Carilijne Pieters

Kijk hier het interview met de regisseur

Liefdesbrieven

Ze bestaan nog: Jonge mensen die weten hoe ze een liefdesbrief moeten schrijven. Filmmaakster Tara Fallaux portretteert vijf twintigers die hun meest intieme liefdesbrief die ze ooit hebben geschreven aan de kijker openbaren. De schrijvers vertellen over de gedachtes en gevoelens die verbonden zijn aan het schrijven van deze brieven en aan de periode toen ze die brieven schreven.

Regie: Tara Fallaux

Kijk hier het DocTalks-interview met de regisseur

Maria, I Need Your Lovin'

In ‘Maria I Need Your Lovin’’ volgen we de zoektocht van Maria naar liefde. In een snel gemonteerde stijl dender je als kijker als het ware door acht jaar van Maria’s leven. Lukt het haar uiteindelijk om haar ideale situatie te creëren van huisje-boompje-beestje?

Regie: Martijn van de Griendt

69: Liefde seks senior

Oude mensen hebben geen seks en worden niet meer verliefd. Dat is wat iedereen denkt. Maar is dat eigenlijk wel zo of kunnen we het ons gewoon niet voorstellen? In '69: liefde seks senior' geven verschillende 70-plussers een openhartige en ontwapenende inkijk in hun seks- en liefdesleven.

Regie: Menna Laura Meijer

Alleen te bekijken op NPO Plus

Kijk hier het interview met de regisseur

Liefde in Iran

Filmmaakster Negin Kianfar scheidde van haar man en werd gedwongen afstand te doen van haar kind. Om grip te krijgen op wat haar overkwam, zette ze kennissen, buurtgenoten en anderen voor haar camera. Ze vroeg hen naar hun ervaringen met 'de liefde' onder de huidige omstandigheden in Iran. Van de bankmedewerkster tot de student, van de sociaal werker tot de dichter, voor ieder van hen betekent liefde strijd, een gevecht om het hoofd boven water te houden.

Regie: Negin Kianfar

Inside the Chinese Closet

Documentaire over Andy en Cherry die op zoek zijn naar liefde en geluk in het levendige Shanghai. Beiden zijn homo, maar hun families eisen van hen een heterohuwelijk en een kind.

Regie: Sophia Luvara

meer tiplijstjes