Hoe is het om als kind op te groeien in pleeggezinnen, tehuizen, gesloten instellingen of andere jeugdzorg-initiatieven? En wat zijn de ervaringen van andere betrokkenen, zoals ouders en hulpverleners?

De redactie van 2Doc.nl maakte een selectie van documentaires die verschillende perspectieven van zorgen voor kwetsbare jeugd belichten.

Opgroeien in de jeugdzorg

De afgelopen jaren maakten verschillende documentairemakers in hun films het leven en de belevingswereld van kinderen in de jeugdzorg zichtbaar. Hier een selectie aan documentaires met een hoofdrol voor kinderen die niet bij hun ouders opgroeien.

Als ouder in contact met jeugdzorg

Hoe is het voor ouders om met jeugdzorg of de kinderbescherming in aanraking te komen. Wat als je kind onder toezicht staat of uit huis wordt geplaatst? Deze documentaires laten dit vaak onderbelichte perspectief zien.

Het systeem en de zorgverleners

Wat zijn de ervaringen en dilemma's van mensen die werken in de jeugdzorg? Hoe werkt het beschermen van kinderen en jongvolwassenen? Onderstaande documentaires laten dit vanuit verschillende perspectieven zien.

Het leven na jeugdzorg

Begeleiding is er vaak niet voor altijd. Er is ook een leven na het wonen in een pleeggezin, in een tehuis of een gesloten instelling. Wat gebeurt er als de begeleding stopt?

Ontbreken er documentaires?

We werken onze documentairetips geregeld bij en kunnen de input van documentaireliefhebbers daarbij goed gebruiken. Stuur je tip naar redactie@2doc.nl en geef aan om welke kijktiplijst het gaat. Dank!